Азбестовите тръби са една от причините за загуба на вода, заявиха от "Български ВиК холдинг"

„Няма режим на водата за населени места в България, които се захранват от язовири”. Това заяви проф. Ганчо Димитров - председател на Надзорния съвет на "Български ВиК холдинг” по NOVA NEWS. Думите му са по повод водния режим в отделни населени места на страната. Той поясни, че при продължително засушаване съществува опасност и нивото на водата в язовирите да намалее.

Като една от причините за загуба на вода по мрежата проф. Димитров изтъкна старите азбестови тръби, както и неизпълнение на важни параметри като налягане, например. "През 90-те години не бяха актуализирани цените на активите. Загубите на вода постепенно започнаха да нарастват. Сега са около 61% е загубата на вода по мрежата, според данни на КЕВР", каза проф. Димитров и спомена региони като Шумен, Перник, Сливен.

Загубите на вода са два вида – физически и търговски. Първите са по мрежата, вторите са при крайния клиент, понякога и от кражба на вода, по-често от неточни водомери. Според проучване на Световната банка в страната ни търговските загуби са били равни на физическите, цитира проф. Димитров. „Търговските щети се възстановяват по-бързо”, уточни експертът. Според него не е въпрос на кражба, а на чувствителност на водомерите, затова правилният избор на водомер е много важен.

За икономия на водата някои държави проучват водопроводните уреди в сградите и използват съвременни технологии. „30% от разходите на водата са за промиване на тоалетните и още 30% е са къпане под душа”, каза проф. Димитров и обясни как има и нови технологии, които спестяват водата.

„В САЩ, Австралия, Швейцария търговските загуби достигат до 45% по обем от общите загуби и до 65% по стойност”, каза той.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"