Акад. Ваньо Митев пред „Труд news“: Равносметката е, че лечението на КОВИД-19 с бромхексин и колхицин е успешно

За голямо съжаление у нас бе пропуснат шансът да бъдат спасени десетки хиляди болни от КОВИД-19

Сегашният омега вариант е доста по-малко вирулентен

Какъв е реалният брой починали от коронавирус у нас се оказва, че никой не може да каже, но цитираните дневни статистики могат да се умножат поне по 30. Това ни казва акад. Ваньо Митев, който не се е отказал от борбата си в нашите болници да бъде въведен метод за лечение на коронавирус, който е безотказен и с евтини медикаменти, за разлика от алтернативите, които предлагат фармацевтичните гиганти. 2154,3 лв. за опаковка паксловид срещу 12,37 лв. за колхицин.

Затова той иска да бъде свикан Консултативният съвет към здравното министерство, но сегашният ресорен министър проф. Христо Хинков избягвал темата, разказва пред „Труд news“ академик Митев.

- Акад. Митев, отново се заговори за нови случаи на КОВИД-19 в България. Бихте ли анализирали ситуацията?
- Ковидът никога не е изчезвал. Просто сегашния омега вариант не е толкова смъртоносен. Може ли да си представите, че в Гърция има вълна от КОВИД-19, а в България - не? Хората си го прекарват, някои леко, други по-тежко, а има и смъртни случаи, които се отчитат като пневмонии или с други диагнози. Просто не се говори, тестове не се правят, познавам доста колеги, които го изкараха.

- Докъде стигна вашата активност в публикации по проблема?
- Публикациите ни за КОВИД-19 са вече 23. От тях 15 в списания с импакт фактор, една в глава на книга на английски език и една на български. Последната публикация излезе на 16 този месец. Тя е с провокативното заглавие „Colchicine-The Divine Medicine against COVID-19“ (Колхицин-божественото лекарство против КОВИД-19). Който иска да я види - просто написва заглавието в GOOGLE и тя излиза. Там е цялата ни теоретична база и публикуваните резултати с 795 болнични пациенти (смъртността намаля до 7 пъти) и серия от клинични случаи. Последният случай е на 101-годишен пациент, прекарал две тежки операции, заразен с КОВИД-19 докато е в реанимация, но благодарение на незабавното лечение с високи дози колхицин е бил изписан здрав. Във въпросната статия директно заявих, че СЗО и голямата фармацевтична промишленост (BIG PHARMA) имат погрешна стратегия в борбата против КОВИД-19, като наблягат на антивирусни средства. Вирусното размножаване (репликация) няма пряка връзка с КОВИД-19 усложненията. Важно е да се блокира т. н. NLRP3 инфламазома, органелата, която се хиперактивира и това води до цитокинова буря и често до смърт. Колхицинът, приложен в нашите дози се справя отлично. Това е единственото ефикасно средство против усложненията на КОВИД-19.

- А какво стана с широко рекламираното хапче-чудо на Pfizer (Рaxlovid), което Министерството на здравеопазването щеше да внася?
- Да. Министерството на здравеопазването щеше да внесе Рaxlovid за 2154,30 лв. Само, че се оказа, че хапчето-чудо за амбулаторно лечение е пълен провал. Доктор Paul E. Sax го характеризира отлично със заглавието „The Rise and Fall of Paxlovid“ (Възходът и падението на паксловид). Други автори обвиняват Pfizer, че е укривало катастрофалните резултати 2 години и ги е публикувало чак сега, през април 2024 г. Но през това време само правителството на САЩ е наляло във фармацевтичния гигант над 14 милиарда долара за Рaxlovid. Другото лекарство рекламирано в началото също като панацея за КОВИД-19 - Molnupiravir, е отказано не само от Европейската агенция по лекарствата (EMA), но и в Нова Зеландия и редица ръководства за лечение на КОВИД-19. Това го предрекох пред вас в „Тред news“на 22.11.2021 г., а МЗ се беше приготвило да направи поръчка за 24 милиона лева.

- А защо колхицинът се пренебрегва от Световната здравна организация (СЗО)?
- СЗО се осланя на най-голямото клинично проучване в света, обхващащо близо 50 000 души, RECOVERY (финансирано от фондацията на Бил Гейтс и BIG PHARMA). Провежда се от университета на Охфорд, двамата главни изследователи имат рицарско звание - Sir. Те имат претенцията, че са спасили „милиони човешки живота“. Аз обаче се обосновах, че обявявайки колхицина за безполезен, възможността да бъдат спасени милиони хора е пропусната. Става дума, че те използват само ниски дози колхицин, казват, че е безполезен и слагат точка. СЗО моментално се обявява против използването му. Аз буквално написах, че това заключение е подвеждащо, вместо точка трябва да има запетайка и то би трябвало да звучи така: Колхицинът не е ефикасен, при ниски дози. Зададох и въпроси към двамата Sir, рецензентите на топ списанието LANCET и на Главния редактор защо е използвана само една доза. Защо е нарушено правилото на Парацелз от 1538 г., че разликата между лекарството и отровата е дозата. Защо не са повторили единственото досега изследване на колхицина в две дози, ниска и висока, от 2010 г. на Калифорнийския университет? Нарочно използвах силни думи срещу СЗО, BIG PHARMA, LANCET, двамата професори-рицари и всички тези, които повтарят опитите с ниски дози колхицин, очаквайки различни резултати. Исках да пробвам реакцията на рецензентите, която се оказа много добронамерена. Просто тримата чуждестранни рецензенти намериха изложените доводи и доказателства за ефекта на високите дози колхицин за напълно аргументирани и доказани. Искам да подчертая, че нашите публикации са рецензирани от над 30 анонимни чуждестранни рецензенти и те намират доводите ни за логични и състоятелни. Но големият проблем бромхексинът и колхицинът да бъдат признати от СЗО е, че те са изключително евтини. Къде ще отидат милиардите печалби на BIG PHARMA, която щедро финансира СЗО и удобни клинични проучвания, публикувани след това в топ списания като LANCET?

- А какво е мнението на българските специалисти?
- Мълчание. Гробовно мълчание от МЗ, Здравната комисия към парламента, БАН, политици от най-високо ниво, с които съм говорил и т. н. Ще припомня броят на официално регистрираните смъртни случаи от КОВИД-19 - 38 748 (реалният брой е по-голям). Тази цифра щеше да е с пъти по-малка, ако се бе направила масова профилактика с бромхексин или неговия дериват амброксол и се прилагаше задължително колхицин в нашата дозировка при заболяване на хора от рисковата група (възрастни, с наднормено тегло, диабет, сърдечно-съдови заболявания и т. н.). Болничният прием щеше да е минимален. При целенасочена държавна политика КОВИД-19 щеше да бъде ликвидиран в България и нашата страна щеше да е в заглавия на световните медии. Вместо това - „чували с трупове“ и второ място по смъртност в света. Само вестник „Труд news“ редовно осведомява читателите за нашите постижения в лечението на КОВИД-19. От телевизиите съм бил канен инцидентно от Евроком (ЕвроДикоФ), TV Evropa, Bulgaria ON AIR, 7/8TV, сайта CredoWeb, но без реакция от МЗ и другите компетентни органи.

- Вие сте академик от БАН. Как си обяснявате мълчанието на Академията?
- В БАН редовно се провеждат лекции, на които чл. кореспонденти и академици излагат най-новите постижения в техните области. Никога не съм бил канен да изнеса такава. Няма и да се самопредлагам. Между другото, не е малък броят на колегите от БАН, които са приемали бромхексин и колхицин. Лично съм наблюдавал лечението на някои от тях, но те не са от факторите, които определят дневния ред на БАН. Тази година се навършват 100 години от рождението на моя баща, проф. Иван Митев, откривател на VI-я сърдечен тон. Предложих на председателя на БАН да оглави организационния комитет за честването или да участва в него. Дипломатично ми каза, че ще се консултира. Понеже знам кои са „консултантите“ му, отказът му не ме изненада. Ръководството на БАН не подкрепи и инициативата да се именува улица на името на проф. Иван Митев. Когато задействахме тази инициатива, обаче се оказа, че преди година жителите на кв. „Искър“ са именували улица в техния квартал. VI-я сърдечен тон е много популярен сред хората.

- А какво е отношението към този вид лечение в Медицинския университет-София?
- Този вид лечение стартира именно в нашия университет. Имаше не малко скептици. Сега надали има някой, който да не е убеден в ефикасността на този метод за лечение на КОВИД-19. Имаме пълна подкрепа, което ни прави още по-уверени. Ако си бил скептик, но 92-годишната ти майка е била излекувана с колхицин, няма ли да се превърнеш поддръжник на този природен продукт? Ако си бил между живота и смъртта и високите дози колхицин са те спасили няма ли да си му благодарен? Още веднъж ще кажа, че за голямо съжаление бе пропуснат шанса да бъдат спасени десетки хиляди болни от КОВИД-19. Явно Сталиновото „Смъртта на един човек е трагедия, смъртта на милиони - статистика“ намира благоприятна почва в България.

- Приключихте ли с публикациите на тема КОВИД-19?
- Напротив. Сега подготвяме най-важните. Става дума за амбулаторното лечение на над 500 души с инхалаторен бромхексин и високи (но безопасни) дози колхицин, от които само 3% са постъпили в болница и то от страх. Нямаме смъртен случай. За сравнение, Рaxlovid бе обявен, че намалява болничния прием с 89%, които спаднаха до 26%, а се оказа, че това хапче-чудо е неефективно в болнични условия, не намаля пост-КОВИД-19 симптоматиката, при него се наблюдава ефект на повторна поява на вируса, и е абсолютно безполезно при болни, които не са от рисковите групи. Друга публикация, която пиша в момента е, за невероятния ефект на профилактичното приемане на бромхексин. Оказва се, че при около 75 (засега) приемали бромхексин профилактично от 1 до 6 месеца, само 11 са се разболели и са изкарали лек КОВИД-19. Ще цитирам два случая - 88 годишна жена, вземала бромхексин веднъж 4 месеца и на следващата година 3 месеца, не се разболява, има антитела, което означава, че е срещала вируса, а нейните близки са го преболедували. 77-годишна жена с карцином, хронични сърдечна и бъбречна недостатъчност и куп други болежки прекарва съвсем лек КОВИД-19, докато дъщеря u и нейното семейство доста тежко са го изкарали. Друго важно заключение е, че лекуваните по нашата схема развиват с пъти по-малка пост-КОВИД-19 симптоматика. Ние сме уверени, че колхицинът е чудесен медикамент за предотвратяване на усложненията при сезонния грип, понеже техния механизъм е същия, както при КОВИД-19. Годишно от инфлуенца А умират от 290 до 600 хиляди души по света.

- Вие как се предпазвате от КОВИД-19?
- Преди вземах профилактично бромхексин. Сега, тъй като омега вариантът заобикаля най-честия начин за проникване в клетката, който се блокира от бромхексин, ходя навсякъде с колхицин „в джоба“. Ако се разболея, ще си направя антигенен тест за КОВИД-19 и ако е положителен - колхицин. Имам колеги-лекари, които са се разболявали наскоро са вземали направо колхицин без да са си правили тест, по правилото, че колхицинът помага винаги. Сегашният омега вариант е доста по-малко вирулентен, така, че съветвам, ако някой го кара по-тежко или е от рисковите групи да си вземе колхицин по схемата: натоварваща доза - по едно хапче (0.5 мг) на 10 кг, минус 1, и после да продължи с доза половината от натоварващата. Дозата не трябва да превишава 5 мг. Това означава, че индивиди над 110 кг ще вземат максимум 10 хапчета (5мг). Най-честият страничен ефект е диарията. Ако е силна, дозата се намаля или се вземат симптоматични лекарства. Всичко, обаче, под лекарски контрол.

Накрая искам да помоля ако някой от читателите е вземал профилактично бромхексин, да прати кратък имейл на адрес rositsa123@abv.bg, с името или инициалите си, години, пол, продължителност и година на приема, разболявал ли се е и ако да, как е прекарал КОВИД-19. След анонса ми по медиите, много хора са приемали профилактично бромхексин, но е и много трудно да съберем данни. Тези резултати са изключително важно да се публикуват, понеже ще помогнат на огромен брой хора.

Нашият гост

Академик Ваньо Митев е роден през 1954 г. в Русе. Завършил е Френската езикова гимназия в София, след това Медицинска академия в София. Бил е редовен аспирант. Професор е в Катедрата по биохимия на Медицинския университет в София от 1998 г. - най-младият професор тогава в медицинските среди. Специализирал е във франция от 1991 до 1994 г. Бил е заместник-декан, заместник-ректор, 2 мандата ректор на Медицинския университет в София и два мандата председател на Съвета на ректорите в България. В момента е председател на общото събрание на Медицинския университет в София. През май 2015 г. е избран за академик. Почетен гражданин на Русе, Враца, Мизия и Горна Малина.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"