Албин Курти: Косово ще въведе мерки за реципрочност със Сърбия

Косово ще въведе мерки за реципрочност със Сърбия, не може да има равенство без реципрочност. Това каза пред журналисти, след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Тирана, премиерът на Косово Албин Курти, съобщава Gazeta Express.

„Писах писмо до всички правителства на ЕС, когато установих 11 нарушения на Сърбия със системни и спорадични бариери и очаквам техния отговор. Реципрочността ще бъде въведена, защото няма друг начин, няма равенство без реципрочност. С министъра на промишлеността и митниците на Косово се подготвяме за успешно прилагане на реципрочност и след като започнем прилагането, не можем да се провалим в този процес“, допълни още Албин Курти.

Той също така повтори противопоставянето си на регионалната инициатива „Отворени Балкани“, инициирана от албанския премиер Еди Рама, сръбския президент Александър Вучич и премиера на Северна Македония Зоран Заев. Курти коментира още, че по време на срещата си с канцлера Меркел, Косово не е било помолено да се присъедини към инициативата „мини Шенген“. Албин Курти коментира още, че никоя регионална инициатива не може да бъде успешна без участието на Европейския съюз.

Курти коментира и изявленията на албанския премиер Рама, който по време на съвместната пресконференция с канцлера Меркел заяви, че Косово „разпространява теории на конспирацията“, като отказва да се присъедини към „Отворените Балкани“.

За подхода на Еди Рама, Албин Курти коментира: „Натискът трябва да бъде върху Сърбия, която отрича престъпленията и отказва признаването на независимостта на Косово“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"