Албин Курти - Косовският Че Гевара

Министър-председателят на най-младата балканска държава - Косово, успя да привлече вниманието на целия свят. Албин Курти се оказа упорит и на моменти безразсъден политик, който подкопава усилията и на европейците, и на американците за постигане на трайно решение за мир между Косово и Сърбия. Американците, считани за основния му съюзник, виждат в него”проблем”, а Брюксел го плаши със санкции.

Конфликтът, който засяга бъдещия статут на сръбските области в Северно Косово и искането на Прищина Белград да признае суверенитета є, излезе извън контрол, след като Сърбия арестува трима косовски граничари, а Косово затвори главния пропускателен пункт за Сърбия. Критиците на Курти го обвиняват, че е създал кризата, като е изпратил паравоенни полицейски части и насилствено е назначил за кметове в региона косовски албанци, заради което сърбите бойкотираха местните избори.

Преди дни Александър Вучич и Албин Курти отказаха обща среща в Брюксел. Върховният представител на Евросъюза Жозеп Борел заяви, че е провел отделни разговори с двамата лидери, но те са отказали да обсъдят заедно деескалирането на напрежението.

По-късно Курти представи предложение от пет точки за намаляване на напрежението. “Планът започва с върховенството на закона в Северно Косово. Настоявам за незабавното изтегляне на всички т. нар. “групи за насилие” и спиране на престъпните дейности. Предлагам също така косовската полиция и КФОР или ЕУЛЕКС (мисията на Европейския съюз в Косово) да извършват съвместни оценки на сигурността на всеки 15 дни”, заяви косовският министър-председател.

Той допълни, че е заинтересован от провеждането на нови избори в Севера. “Разбирам, че избирателната активност е ниска, легитимността в тези общини далеч не е съвършена, но не можеш да излезеш на улицата с другарите си с бомби и куршуми и да влезеш в общинската администрация. Необходим е изборен процес. Това е моето предложение въз основа на отговорностите, които имам, и очаквам отговор и по-нататъшни преговори с Брюксел по този въпрос”, заяви още Курти.

Биографията на Албин Курти показва колко променлива може да бъде съдбата на един политик в ерата на разпадането на държавите и междуетническите конфликти. Човек, който е признат от съда за терорист в младостта си, сега оглавява правителството на малката си родина.

Бъдещият министър-председател на република Косово е роден на 24 март 1975 г. в град Прищина, в семейството на инженер. Баща му е албанец по националност. След като завършва гимназия, Албин постъпва в инженерния факултет на университета в Прищина.

На 22 години Курти става един от лидерите на студентските протести в Косово. През лятото на 1998 г. се присъединява към Армията за освобождение на Косово (АОК). Този акт го превръща в обект на преследване от югославската полиция, тъй като на 28 февруари 1998 г. АОК обявява началото на войната за независимост на региона. Заради радикалните си методи Курти си печели прозвището “Косовският Че Гевара”.

През пролетта на 1999 г., по време на бомбардировките на НАТО над Югославия, Албин е арестуван и бит. Попада в затвора в Дубрава, а когато сръбската армия напуска Косово през юни, е преместен в затвора в град Пожаревац. През същата година е осъден на 15 години затвор за “посегателство върху целостта на Югославия и участие в заговор, свързан с тероризма”.

След падането на режима на Слободан Милошевич, под натиска на световната общност, Курти е помилван. В края на 2001 г. албанският активист излиза от занданите, а през април 2003 г. получава бакалавърска степен по компютърни и телекомуникационни науки от университета в Прищина. През 2005 и 2007 г. Албин отново попада в ареста. През това време АОК се трансформира в партия “Самоопределение”, чиито основни принципи са социалдемокрация, прогресивизъм и албански национализъм.

През 2010 г. и 2014 г. Курти се кандидатира за министър-председател на Косово, но партията му заема 3-то място на изборите. През 2017 г. “Самоопределение” става най-голямата политическа сила в Косово, а Албин вече е най-популярният политик в републиката. В началото на 2020 г. поема премиерския пост.

Курти се застъпва за присъединяването на Косово към Албания и за взаимноизгоден диалог със Сърбия, както и за въвеждане на задължителна 3-месечна военна служба за косоварите. През май 2022 г. той обявява намерението на Косово да стане член на НАТО и Европейския съюз до края на годината. Политикът с албански корени не крие желанието си за проекта “велика Албания”, която да включва освен южната сръбска провинция, част от Македония и част от Черна гора. В интервю за босненската телевизия, Курти казва, че “Сърбия е най-големият проблем на Западните Балкани”, защото се държи като “малка Русия, като октопод с пипала в целия регион”.

Иска война в сърцето на Европа

Курти упорито избягва да изпълни задълженията, поети от Брюкселското споразумение, което се отнася до формирането на Съюза на сръбските общини, което би донесло чувство за сигурност на сърбите в Косово и Метохия. Ние сме на кръстопът дали ще имаме мир, или не, един човек на Балканите не желае това и това е Курти. Той иска да предизвика война, желае конфликт в сърцето на Европа на всяка цена. Той иска да умори от глад хората в Северно Косово, да ги остави без хляб, мляко и всичко останало. Тези хора получават повечето си тестени изделия от Рашка. Това показва намерението на Прищина да изгони завинаги сърбите от Косово и Метохия.

АЛЕКСАНДЪР ВУЧИЧ, ПРЕЗИДЕНТ НА СЪРБИЯ

Не можем да разчитаме на него

Курти създаде кризата, като изпрати паравоенни полицейски части и насилствено назначи за кметове в региона косовски албанци, заради което сърбите бойкотираха местните избори. Имаме някои много фундаментални въпроси относно това дали можем да разчитаме на него като на партньор. В този случай Белград не е виновен за ескалиралото напрежение. Решаването на проблема в Косово е от съществено значение, но не съм убеден, че за да го постигнем можем да разчитаме на Курти.

КРИСТОФЪР ХИЛ, ПОСЛАНИК НА САЩ В СЪРБИЯ

Показа среден пръст на европейците

Курти показа на Байдън и европейците среден пръст. Косовският премиер трябва да бъде част от по-широкия балкански диалог, но той не прави това, което е голяма грешка. Курти не разбира какво става с Косово. Международната общност му даде срок да спази ангажиментите, които страната му пое по-рано. Моите приятели в Косово трябва да се подготвят за тежки последствия, ако Курти не действа по съответния начин. Видях последствията и не са хубави.

РИЧАРД ГРЕНЕЛ, СПЕЦИАЛЕН ПРАТЕНИК НА АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ЗА ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ СЪРБИЯ И КОСОВО

Женен за скандинавка

Албин Курти е женен за норвежката Рита Аугустад Кнудсен, която заедно с дъщеря им Леа живее предимно в Осло. Според косовските медии, приходите на Рита са много над стандартите на малката балканска държава. В началото на тяхното запознанство Курти общува с избраницата си на английски. Сега Рита говори албански по-добре, отколкото той норвежки. Съпругата на Албин е специалист по международно право и оценка на риска от екстремизъм и тероризъм. През септември 2021 г. в Белград, с подкрепата на Хелзинкския комитет за правата на човека, Рита представя книгата си “Идеята за свобода и самоопределение”.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Румяна Генадиева

Този уебсайт използва "бисквитки"