Алек Болдуин - Големият брат

Алек Болдуин продължава да доказва, че е един от неуморимите играчи на Холивуд. На 62 години му се роди шесто дете, а скоро ще изиграе и легендарна фигура - Енцо Ферари във филма „Ламборгини”. Най-големият и популярен брат от четиримата Болдуин е противоречива, но винаги интригуваща фигура. Редува роли със скандали, прави деца и гафове.

Алек Болдуин има ирландски, английски и френски корени, а по бащина линия е наследник на един от първите колонисти на континента, пристигнали в Новия свят с легендарния кораб „Мейфлауър” през 1620 година. Вече 400 години неговият род живее в Северна Америка - 14 поколения. Но Болдуин не е от най-патриотичните актьори под слънцето и понякога е критикуван за своите леви и либерални възгледи. В негова защита са аргументите, че вече е много трудно да имаш кариера в Холивуд, ако не подкрепяш всички догми на прогресивната идеология. Но извън политическия си конформизъм, Болдуин е известен със своя неспокоен нрав и импулсивни решения. Забърквал се е в множество каши, скачал е на бой на обикновени хора, бил е арестуван и много пъти е трябвало да се извинява публично за поведението си.

Този негов характер му помага в ролите на алфа-мъжкари и съблазнители. През 90-те той постига световна слава в заглавия като „Гленгъри Глен Рос”, „Сега и завинаги”, „Сянката”, „Malice”... През новия век създава внушителни превъплъщения в „От другата страна”, „Авиаторът” и сериала „30 Rock”.

Най-малко вероятно е именно него да объркате с някой от тримата му братя актьори - Даниъл, Уилям и Стивън. Алек успя да запази преднината си пред тях с роли, но и с личния си живот. По-известна от всеки негов филм е връзката му с русата суперзвезда Ким Бейсингър. През 90-те те са идеалната холивудска двойка. Но в края на десетилетието бракът им започва да се разпада и приключва горчиво през 2002-а след тежък развод.

Алек Болдуин не приема добре раздялата с Ким и липсата на общуване с тяхната дъщеря Айрланд, родена през 1995-а. В своята автобиографична книга той обвинява адвокатите и психолозите на Бейсингър в отравяне на техните отношения. През 2007-а оставя гневно гласово съобщение на 11-годишното момиче, след поредното предварително уговорено, но пропаднало виждане. Алек нарича дъщеря си „грубо и безмозъчно малко прасенце”, а записът е публикуван в клюкарския сайт TMZ и става световна светска сензация. Болдуин признава грешката си, но моли хората да не го съдят като родител на основата на един лош момент. По-късно в интервю за „Плейбой” актьорът разказва, че е мислил за самоубийство след изтичането на записа: „Говорих с много професионалисти, които ми помогнаха. Ако бях се самоубил, това щеше да е голяма победа за Ким. Нейната цел беше да ме унищожи”.

Болдуин дава своята версия на семейните драми в книгата си, станала биографичен бестселър. През годините се изявява и като колумнист в крайнолявото и крайнолиберално издание „Хъфингтън поуст”.

Преди години стана ясно, че той се е сдобрил с дъщеря си Айрланд, която се превръща в 185-сантиметров модел. Тя дори разказва случката пред публика и си прави с шеги с баща си на специална вечер, посветена на живота и кариерата му.

През 90-те Болдиун е слаб, стегнат и синеок съблазнител, който пасва перфектно в образите на костюмирани топ играчи от върховете на хранителната верига в асфалтовата джунгла. В тези години той е като актьорския еквивалент на спортен автомобил от престижна марка. Успява да се докаже и като елегантен злодей от висшите класи. Но в края на десетилетието качва килограми, които така и не успява да свали. С новия по-обемист силует се променя и актьорския му профил. Вече му отиват ролите на солидни - във всеки смисъл - поддържащи образи. Той запазва своя талант за агресивни и наситени с тестостерон монолози като онзи в „Гленгъри Глен Рос”, превърнал се в легендарно парче кино. Алек Болдуин е в най-добрата си форма, когато изговаря добре написан от друг човек текст. Собствените му идеи и възгледи притежават по-съмнително качество. А политическата му радикализация в последните години успя да откаже много хора дори от добрите му филми.

 

Нищожество и страхливец

Болдуин е един от най-жалките клоуни в Холивуд. А Холивуд е пълен с жалки клоуни. Той се е изказвал изключително долнопробно за историята на Америка и е обиждал смелите ни войници. Те рискуват живота си, а той дебелее и се гаври с тях от комфорта на милионерското си имение. Нищожество и страхливец. Не съм изненадан, че обижда по най-гнусен начин собствената си дъщеря и се отнася с нея като с парцал.

Шон Ханити, тв водещ

 

Един от екранните символите на 90-те 

Алек Болдуин не е участвал в най-големите филми на 90-те, но остава един от най-известните и разпознаваеми актьори на това десетилетие. Той е един от екранните му символи. Излъчва цинична и студена манипулативност. Пренася тези черти в образите си и ги прави запомнящи се, независимо от качеството на сценария. Няма кариерата на Харисън Форд или Том Ханкс, но успя да се наложи като водеща звезда.

Брет Истънп Елис, писател

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Владислав Апостолов

Този уебсайт използва "бисквитки"