Аматьори вместо България в Европа

Тъжно, тъжно, тъжно...
Докато две седмици футболът в България се тресеше къде и кога ще се играе великото вечно дерби „Левски“ и ЦСКА аматьорски отбори из Европа имаха съвсем други задачи. Да се класират в груповата фаза на европейските турнири. Някои успяха, някои – не. Двата ни гранда се пънат кой да е по-по-най и остават „Лудогорец“ да си вее байрака. ЦСКА дълги години наричаше Хегемон новия гранд на футбола ни, сега дойде ред на „Левски“. С други думи – който, когато му изнася. А от Разград само се подсмихват под мустак и чакат жребия за груповата фаза.
Жалко, ЦСКА! Жалко, „Левски“! Дори не бяхте и в първия предварителен кръг. Правите селекция след селекция! Радвате се на знайни и незнайни герои за по няколко месеца. Уви – пътят е друг и в Европа го показват. Който няма средствата на нови хегемони като „Лудогорец“, има други.
И сега е думата за няколко примера. Чували ли сте за „Ноа“ и „Викингур“? А за „Ларне“ и ТНС? Или „Шамрок“? Феновете на спортните залози може би имат представа за какво иде реч. Само че всички тези клубове ще играят в груповата фаза на Лигата на конференциите! Да, има и българска следа. Халфът Георги Костадинов с неговия АПОЕЛ (Никозия) също ще е сред тях.
Какъв отбор е „Ларне“? Идва от Северна Ирландия – футболна дестинация, която никой наш не е броил. В отбора му играят само местни, двама-трима шотландци и... един англичанин. Да споменаваме футболисти, ще е само изгубено място. „Викингур“ е славен тим от Рейкявик. Исландската команда се гордее с човек от Ел Салвадор и Швеция. Друго няма какво да се каже за поредния полуаматьорски клуб в групите. Най-жалкото от българска гледна точка е, че „Викингур“ влезе в групите, отстранявайки... андорския „Санта Колома“.
Ще попитате за „Ноа“? Това е клуб със седемгодишна история. Идва от предградие на Ереван, столицата на Армения. Типично за Източния блок отборът е пълен с всякакви латиноамериканци – знайни и незнайни. „Ноа“ отстрани словашкия „Ружемберок“. Най-голямото постижение в толкова краткото битие на клуба.
И стигаме до ТНС... Ех, този ТНС! Ех с каква лекота и с може би един от най-слабите си отбори в историята ЦСКА го отстрани по пътя за групите на Лига Европа през 2010 година. Тогава уелският клубен футбол нямаше нищо общо с нивото на българския. Днес ТНС е горд участник в групите, а България гледа гладно и жадно... В уелския полуаматьорски клуб играят само местни, американец, поляк и... кениец.
„Шамрок“ пък е шампион на Ейре. „Зелените момчета“ от Острова са любимци на феновете по целия свят, но заради своите звезди от Висшата лига. „Шамрок“ идва от аматьорско първенство. В неговия тим има футболист от Естония и... Кабо Верде. Всички останали са корави ирландски мъжаги.
Няма смисъл да говорим за по-известни клубове като „Целие“, „Юргорден“, „Санкт Гален“, „Млада Болеслав“, „Пафос“, „Бачка Топола“, „Борач“ и ко, които също са в груповата фаза.
По дяволите! Ние броим милионите, нашите грандове ще изсипят за нови футболисти. За какво са им? Години наред само се облизваме за голям футбол, който идва само от телевизора. И нито един клуб начело с Хегемона не разбра, че трябва да се развиват местни кадри. За справка от това лято – интернационалните селекции на „Ботев“ (Пд), „Черно море“ и алтернативното ЦСКА, които само отлагаха мачове (б.а. - без варненци) в името отдавна да не са в евротурнирите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"