Американската армия не е готова за голяма война, твърди доклад от Конгреса

Дори война само на един театър, би принудила САЩ да разчитат на ядрени оръжия

Предлагат връщане на наборната служба

Председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Чарлз Браун каза на форума за сигурност в Аспен, че американската армия е „най-смъртоносната, най-голямата и най-уважаваната бойна сила в света“. Но всъщност Съединените щати губят позиции във военно отношение, пише The Economist.

Със стоманено лице и сред възгласи генералът заяви: „Не играя за второ място.“ Военната позиция на Америка обаче ерозира, според доклад от 29 юли на двупартийна комисия, на която Конгресът разпореди на администрацията на Байдън да се преразгледа внимателно стратегията за национална отбрана.

Комисията беше оглавявана от бившия конгресмен Джейн Харман и заместник-министъра на отбраната в администрацията на Джордж У. Буш Ерик Еделман. През 2018 г. подобна комисия предупреди, че САЩ „може да имат трудности да спечелят или евентуално да загубят война срещу Китай или Русия“. Този път изводите са по-драстични. Заплахите за Америка, включително "потенциала за краткосрочна голяма война", са най-сериозните от 1945 г., се казва в документа. И още: страната нито осъзнава техния мащаб, нито е готова да ги посрещне. Най-сериозният проблем е Китай.

„Сега поне матирахме Китай“, похвали се Джо Байдън на 6 юли.

Всъщност Китай „изпреварва“ Америка не само по размер, но и по „способности“ на своето военно и отбранително производство и вероятно е на път да постигне целта си да нахлуе в Тайван до 2027 г., казва панелът. В космоса и киберпространството Народната освободителна армия е или равна, или

почти равна на американската армия

Русия е по-малко тревожна, но все пак представлява сериозна заплаха. На 19 юли Випин Наранг, високопоставен служител на Пентагона, потвърди съобщенията, че Русия се стреми да постави ядрени оръжия в орбита, описвайки това като „заплаха за цялото човечество и катастрофа за целия свят“. В доклада се казва, че Америка трябва да увеличи присъствието си в Европа до пълен бронетанков корпус, много по-голям от съществуващия днес, придружен от способности като противовъздушна отбрана и авиация.

Тези заплахи се усложняват от нарастващата политическа и военна координация между Китай, Русия, Северна Корея и Иран, включително трансфер на оръжия, технологии и боен опит. Това представлява „реален риск, че конфликт навсякъде може да ескалира в многотеатрова или глобална война“.

През 2018 г. панел на администрацията на Тръмп отмени предишно изискване Пентагонът да е готов да води две големи войни едновременно, една в Европа и една в Азия. Екипът на Байдън се придържа към тези ограничени амбиции. Резултатът е, че една война, само на един театър, опасно би "принудила Америка да разчита на ядрени оръжия".

„Една голяма война би повлияла на живота на всеки американец по начини, които можем само да си представим. Кибератаките биха унищожили критична инфраструктура, включително електроенергия, вода и транспорт. На цивилните и военните индустрии ще бъде напълно отказан достъп до критични минерали“, предупреждава комисията.

Загубите значително ще надхвърлят всеки западен опит в последно време. Последните симулации, проведени от армията, показват, че в битки, включващи корпуси и дивизии - по-големи формирования, които армията дава приоритет пред бригади и батальони - загубите достигат между 50 000 и 55 000, включително 10 000 до 15 000 убити. Комисията не призовава за връщане на наборната повинност, която беше премахната през 1973 г., но намеква за това.

В отговор на тези проблеми комисията прави няколко

препоръки

Един от тях е укрепването на съюзите. На 28 юли администрацията на Байдън направи голяма стъпка в това отношение, като обяви създаването на нов щаб за „военни операции“ в Япония, който да командва всички армии, военновъздушни сили и флоти на страната. Друга е реформирането на Пентагона, чиито практики за доставки, изследвания и разработки са наречени „византийски“.

Трето е рязкото нарастване на разходите за отбрана, които се очаква да останат непроменени в реално изражение през следващите пет години, въпреки препоръката на предишната комисия за 3-5% годишен ръст в реално изражение. Тази конкретна цифра е донякъде произволна. Комисията обаче призовава Конгреса да премахне съществуващите тавани на разходите, да приеме многогодишен допълнителен бюджет за укрепване на отбранителната промишлена база и да отвори фискалните кранове, за да постави отбраната „на път за подкрепа на усилията, съизмерими с националните усилия на САЩ, наблюдавани по време на Студената война“.

„Има нещо, което да дразни всички тук. За да плати всичко това, докладът предлага допълнителни данъци и съкращения на здравеопазването и социалното осигуряване. И двете страни ще се противопоставят на това. Демократите избягват да увеличават разходите за отбрана. Републиканците са алергични към увеличенията на данъците.

"Политиците в орбитата на Доналд Тръмп ще харесат идеята за укрепване на въоръжените сили, но мнозина ще бъдат отблъснати от идеята за изпращане на повече войски в Европа, а не в Азия", пише изданието.

Комисията отбелязва, че

САЩ нямат време за губене

„Обществото на САЩ до голяма степен не е наясно с опасностите, пред които са изправени Съединените щати, или разходите, необходими за адекватна подготовка. Те не оценяват силата на Китай и неговите партньори или последствията за ежедневния живот, ако избухне конфликт... Те не са обмислили загубата за Съединените щати на техните позиции на световна суперсила“, отбелязва комисията.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"