Американски агент, разследвал Ружа Игнатова: Надали вече е жива

„Бих предположил, че става дума или да насърчат повече хора да се обърнат към тях, за да приключат случая. Ако аз трябва да заложа, според мен на 70% е мъртва. Братът на Ружа Игнатова, Константин, се върна в България след три години в затвора. Малката му присъда е в комбинация от сътрудничеството му с властите и активната му роля в цялата схема. Той беше хвърлен в тази роля, когато Ружа изчезна. Но не мисля, че той е ключов играч. Ако погледнете начина му на живот, можете да видите, че е скромен човек. Ролята му не е била толкова значима, колкото на други хора”.

Тази хипотеза изрази вече бившият специален американски агент Ричард Райнхард, започнал разследването на One Coin и Ружа Игнатова. Към днешна дата Райнхард е пенсионер.

„По времето, когато започна разследването, тъкмо бяхме създали кибер група. Първото нещо, коeто направих беше да се присъединя към няколко чатове за крипто и тогава видях реклама на One Coin. Още тогава ми стана ясно,  че нещо не е наред. Направих проверка на човека, който пусна съобщението. За него имаше информация че е участвал в измамни схеми и преди. Разбрах, че има хора в САЩ, които купуват тази валута. Банките бяха подали сигнал за това. Обърнахме се към прокуратурата на САЩ в Ню Йорк. Започнахме да преглеждаме банките и да разгледаме различни банкови сметки, правихме това в продължение на година”, казва още той.

Той споделя, че успява да влезе в схемата под прикритие и да купи крипто валута, за да докаже, че тя не е истинска. Тогава от нищото дошъл един човек и даде информация по случая, това е бил Гилбърт Армента. Властите го залавят, а той започва да им сътрудничи, разкривайки как е работила схемата One Coin.

„И двамата се опитваха да измъкнат информация един от друг. Ружа ставаше все по-подозрителна и в един момент той каза нещо глупаво. Тогава Ружа затвори телефона и изчезна. Гилбърт Армента сега е в затвора. В началото на комуникацията ни с Гилбърт, той имаше чувството, че тя го наблюдава постоянно. После научихме, че тя е платила на двама шпиони да живеят над дома му във Флорида, още в началото на връзката им. Така че тя винаги го е наблюдавала”, посочва Райнхард.

„Научихме, че Франк Шнайдер е бил нейният човек в разузнаването от различни държави. По някакъв начин той ѝ даваше информация за нашите разследвания.  Възможно е да му е било по-лесно да изчезне, отколкото Ружа.

„Винаги се е твърдяло, че Христофорос Аманатидис-Таки е бил нейната сигурност.  Не можехме да отидем в България и да разследваме това. Знаехме, че той е осигурявал физическата охрана на Ружа Игнатова.  Възможно е той да играе роля в изчезването ѝ”, смята специалният агент.

По негови думи да се скриеш в днешния свят на технологии е изключително трудно, затова Ричард Райнхард не може да си представи, че Ружа Игнатова може все още да е жива. „Ако все пак е успяла да оцелее, това ще бъде една фантастична история, но не виждам как това би било възможно. Ако е жива, то тя ще бъде с много пластични операции”, казва той.

„Последното нещо, което знае за нея е, че се качва на самолет до Гърция, вероятно се качва на яхта и заминава нанякъде оттам. „Отдавна знаем, че тези, които работят в офиса на OneCoin в София, се опитваха да управляват уебсайт, който се наричаше Dealshaker и се опитваха да измислят начин как да се купува OneCoin. Много пъти оттам се публикуваха и фалшиви обяви за къщи и коли”, допълва Райнхард.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"