Американски военен кораб заседна край Оман

Американският снабдителен кораб USNS Big Horn заседна край бреговете на Оман. Това стана известно от американски моряци, които разказаха за инцидента във форуми в интернет.

В резултат на този инцидент снабдителният кораб е повреден и някои от отделенията са наводнени.

В момента се съобщава, че корабът е теглен на буксир към Дубай за ремонт.

Инцидентът е много сериозен удар върху възможностите на ВМС на САЩ. USNS Big Horn е единственият петролен танкер, способен да поддържа операциите на ВМС на САЩ в Арабско море и Близкия изток като цяло.

Освен това случилото се е пример за недостатъчното обучение на персонала на военноморските сили на САЩ, за което Пентагонът призна по-рано.

В стремежа си да поддържат флота във висока бойна готовност, центровете за набиране на персонал в САЩ взимат новобранци при занижени изисквания. Същото важи и за обучението им. Целта е възможно най-бързо попълване на местата, освободени от напуснали военнослужещи, коментират наблюдатели.

През август 2024 г. Институтът на ВМС на САЩ съобщи, че поради липса на персонал 17 спомагателни кораба не могат да излязат в открито море.

Освен това през 2023 г. ВМС започнаха разследване във връзка с повишаването на квалификацията на екипажи, които обслужваха ядрени реактори на самолетоносачи и подводници.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"