Американски икономист, номиниран за Нобел, поиска съд за шефа на СЗО

Американският икономист Дейвид Щайнман, номиниран за Нобелова награда за мир, призова генералният секретар на ООН да бъде съден за геноцид в Етиопия, пише The Times. Според Щайнман, Тедрос Адханом Гебрейесус е участвал в управлението на етиопските сили за сигурност.

Икономистът твърди, че между 2013 и 2015 г. Гебрейесус е бил един от тримата високопоставени служители, отговарящи за управлението на силите за сигурност на Етиопия. Изданието съобщава, че от 2005 до 2012 г. той е бил ръководител на Министерството на здравеопазването на Етиопия, а до 2016 г. е бил министър на външните работи.

Според Щайнман, Гебрейесус е бил „ключова фигура в решенията за действията на службите за сигурност, които включват убийства, произволно задържане и изтезания на етиопски граждани“.

Гебрейесус придоби световна популярност като ръководител на СЗО по време на пандемията на коронавируса. Той е първият ръководител на СЗО без медицинско образование. Според The Times, преди месец началникът на щаба на етиопската армия генерал Берхану Джула е призовал Гебрейесус да подаде оставка и го обвини в опит да достави оръжие в етиопската провинция Тиграй.

Щайнман е предал жалбата си в Международния наказателен съд в Хага. Самият Гебрейесус отхвърля всички обвинения.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"