Анджелина Манго с път, осветен от две звезди

Песента “Лястовица” разплака публиката в театър “Аристон” в Сан Ремо

Дъщерята на прочутия бард Пино и на солистката на “Матиа Базар” Лаура вече е на върха

Мощен глас, безупречно сценично поведение, скромност - дадености, вещаещи само успех

Анджелина Манго разплака публиката в митичния театър “Аристон” в Сан Ремо и петнайсетина милиона италианци пред телевизионните екрани. Миньончето с глас като на мощна оперна примадона изпя песента “Лястовица”, с която баща ѝ Пино Манго бе изпълнил някъде в началото на хилядолетието сърцата и душите на сънародниците си. Само че него го няма от десет години - отиде си от този свят след инфаркт по време на благотворителен концерт в края на 2014 г. И тринайсетгодишното тогава момиченце превърна завчера най-известния негов шлагер в химн на приемствеността, в апотеоз на бащинството, в безмилостно извисяване на музикалното пък и биологичното наследство на таткото. Е, как да ни си поревеш пред нещо толкова велико и в същото време съвсем човешко, което със сигурност няма да ти се случи, просто защото то е само за богонарочени? Каквито са италианският бард, композитор и поет Пино Манго и неговата 22-годишна дъщеря Анджелина, която в нощта на събота срещу неделя спечели с песента си “Скука” 74-то издание на фестивала в Сан Ремо.

Джузепе Манго с артистичен псевдоним Пино, който всъщност е умалително на името му, е роден също като неговото момиченце в намиращото се далеч на юг в Италия градче Лагонегро, само че 45 години по-рано. Неговият баща е зидар, но обича да свири на акордеон и музиката е, така да се каже, в кръвта на сина, който още ненавършил пълнолетие, в средата на седемдесетте години, бяга с по-големия брат да търси късмета си в Рим. След нормалните перипетии и няколко временни загърбвания на музикалните мераци, през 1983 г. идва неговото време и Пино изпява първата песен, която става хит и му носи достатъчно пари, за да плати натрупаните дългове. Парчето се казва “Оро” и за записа му продуцентът кани две вокалистки, като едната от тях - деветнайсет годишната Лаура Валенте остава с по-големия от нея с десетилетие Пино до 2014 г., тоест докрай. Две години след срещата им певецът от Южна Италия участва за пръв път на фестивала в Сан Ремо, а на следващата 1986 е даже “четирикратен участник”. Защото той си пее собствено парче, но в същото време е автор на още три песни, едната от които изпълнява митичната Лоредана Берте. Същата, която на завършилото завчера последно издание на фестивала се конкурираше с Анджелина Манго и получи наградата на музикалната критика за песента “Луда”. Като цяло Пино има общо седем участия в надпреварата в Сан Ремо, негови песни са радвали хората в изпълнение на Андреа Бочели, Лучо Дала, Пати Право и други величия на музикална Италия. През осемдесетте и деветдесетте години на миналия век, както и през първото десетилетие на хилядолетието, името на Пино фигурира върху повече от десет албума, четири от които продават над половин милион копия - истински рекорд. А хитовете като “Оро” и “Лястовица”, пети и помнени от италианците, са поне дузина.

Пино Манго и Лаура Валенте

Но пътят на Анджелина Манго към върха за всеки изпълнител на Апенините - победата на фестивала в Сан Ремо, не е осветен само от една единствена звезда на хубавата италианска забавна музика. А от две, защото вокалистката на “Оро” Лаура Валенте, която остава с Пино Манго цели 31 години и чак до неговата кончина, се оказва изключително надарена и обичана певица. Която през 1989 г. заема мястото на Антонела Руджеро - вокалистката на прочутия на времето състав “Матия Базар” и остава солистка на групата десетина години. И докато записва хит след хит, и обикаля Италия и света с турнета, някак между другото през 1995 г. Лаура ражда първото си дете от Пино Манго - сина Филипо. През 2001 г. пък се пръква и Анджелина, като за да може да гледа децата си в южното градче Лагонегро, където е постоянният дом на семейството, майката оставя на втори план работата. Така ѝ остава време и за сватба, защото се женят с Пино чак през 2004 г., след двайсетина години съвместен живот и с две деца за шафери.

Но Лаура не къса въобще със сценичните изяви и особено с музиката - през 2007 г. тя участва във фестивала в Сан Ремо в дует с Пино Манго. Двамата изпяват на сцената на “Аристон” страхотната балада “Кой знае дали ще падне сняг?”, която не един и двама критици определят като химн на тяхната голяма любов. А след като съпругът ѝ напуска този свят, Лаура става единственият музикален педагог на дъщеря си, поощрява я когато едва петнайсетгодишна тя влиза в основаната от брат ѝ Филипо банда, плътно е до Анджелина и днес.

Осиротялото семейство живее до 2016 г. в Лагонегро, където момичето завършва прогимназия и е любимка на съученици и даскали, защото постоянно им пее. После майка, дъщеря и син се преместват в Милано и петнайсетгодишната Анджелина започва да участва в изявите на живо на групата на брат ѝ Филипо. През 2020 г. тя публикува първия си диск “Гарсониера”, а на следващата година участва в селекциите за “Младежкото Сан Ремо”, но е шкартирана и не се класира в групата на финалистите.

В началото на миналата година обаче става известна на широката публика благодарение на успешно си участие в популярното в Италия шоу за таланти “Приятели” по “Пети Канал” - флагмана на телевизиите на фамилията Берлускони. След това възходът е стремителен, дъщерята на Пино и Лаура записва два сингъла - хитове, прави и турне, билетите за което са били предварително разпродадени до един.

Така Анджелина Манго пристигна тази година на фестивала като една от фаворитите благодарение на невероятната за нея 2023 г. И прогнозите бяха уважени - авторската ѝ песен “Скуката” се изкачи на върха на пирамидата от трийсетте парчета, подбрани за финала измежду кандидатствалите за участие във фестивала повече от хиляда творби. А нейната личност завладя всички с енергията си, с прекрасния глас, със сценично поведение, на което хубавото не е никак чуждо - освен, че пее, тя танцува на поразия и има готова остроумна реплика за всичко, скромността ѝ пък е удивителна. Но Анджелина Манго направи и друг страхотен удар в “Аристон” - върна жена към победата след 10 години окупиране на първото място само от представители на силния пол. А през фестивалните вечери от задните редове на залата горещо я аплодираше китаристът Антонио Чириляно от родното Лагонегро - гаджето на победителката.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Румен Михайлов

Този уебсайт използва "бисквитки"