Андрей Ковачев: Има безнаказаност за нападенията към българи в Северна Македония

Секретарят на българския културен клуб "Цар Борис Трети" в Охрид е бил пребит снощи. Момчето, което е на 22 години, е в болница с тежки травми. Това каза за БНР евродепутатът Андрей Ковачев.

Той е разбрал за инцидента снощи около 22:00 часа. Ковачев веднага се е свързал с институциите в България и Северна Македония с искане за реакция. Външният министър на Северна Македония Буяр Османи му е съобщил, че са идентифицирани тримата нападатели.

Това е тежък и недопустим инцидент, категоричен бе евродепутатът: "Нападателите са му казвали, че е бит, защото е българин и не само, че ще бъде бит, но ще бъде и убит. Изключително тежък инцидент".

Ковачев уточни, че инцидентът се е случил не в клуба, а в заведение в Охрид.

Той съобщи за сигнали от българи, че техни снимки се разпространяват в македонски групи с цел сплашване. По думите му тези сигнали се засилват в последните дни.

"Атмосферата, която е създадена там от определени политически формации, от медии, от академичните среди, на нетърпимост към всичко българско, на това, че българите са фашистки окупатори, асимилатори, предатели, това води до такива изблици на насилие. Това е недопустимо. Двете страни трябва да положат максимални усилия тази артмосфера да бъде променена - да има толерантност, да има дух на разбирателство и да не се допускат такива насилия", каза още Андрей Ковачев.

Според него има безнаказаност от страна на македонските власти към тези нарушители.

Европейските институции и колегите в ЕП трябва да разберат, че това не е банален спор, както искат да бъде представен, подчерта още евродепутатът и обясни: "Тези млади хора, които са извършили нападението, са учили в училище, че българите са асимилатори, окупатори и фашисти, чули са го по медиите, чули са го от определени политически формации и са решили, че ще бъдат "големи патриоти" и ще отидат да пребият някой, който е имал смелостта да заяви, че е българин. За едното момче знам, че е спортист, има спортна титла. Нямам информация дали са членове или привърженици на някоя политическа формация. По всяка вероятност са под влиянието на левица и части от ВМРО-ДПМН, които най-агресивно използват антибългарската карта за печелене на гласове на предстоящи предсрочни избори - да спечелят с тази тема, което е грозно и недопустимо".

Ковачев заяви, че ще бъдат информирани евродепутатите в политическите групи, както и ЕК с надеждата, че ще бъде извършена превенция да не се допускат нови подобни случаи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"