Андрей Кончаловски се жени два пъти за петата си съпруга

Разликата от 48 години не ги притеснява

Час и половина след запознанството се любят

Наскоро актрисата Юлия Висоцкая навърши 48 г., а на 20 август бе рожденият ден на съпруга ѝ Андрей Кончаловски - световноизвестният режисьорът навърши 84 години. Въпреки значителната разлика във възрастта им от 48 лета, която обществеността не престава да обсъжда, една от най-известните двойки на руското кино тази година отбеляза 25 -годишнината от запознанството си. Между другото, Висоцкая казва, че смята деня на първата им среща, а не деня на сватбата, за най -запомнящия се в историята на семейството им. В чест на всички тези дати да припомним как се развиха отношенията между актрисата и именития режисьор.

Запознаване в “Кинотавър”

За първи път Андрей и Джулия се срещат при съвсем обикновени обстоятелства за хора от света на киното. През 1996 г. и двамата пристигат в Сочи на фестивала “Кинотавр”. В рамките на този форум са обявени две ленти с участието на младата актриса - “Въображение” и “Омагьосан”.

Настанени са на различни етажи в хотел “Жемчужина” и се запознават... в асансьора.

Не е изненадващо, че усмихнатата 23-годишна красавица с дълга червена коса привлича вниманието на 59-годишния мъж. По това време Кончаловски е истинска знаменитост: дълго време е народен артист на РСФСР, снима любимите на публиката “Сибириада”, “Романтика на влюбените”, дори няколко холивудски филм, най-известният от които е “Танго и кеш” със Силвестър Сталоун и Кърт Ръсел. Това са 80 -те години на миналия век и самият факт, че руският режисьор постига известен успех в чужбина, се превръща в сензация.

Юлия пък наскоро е завършила актьорска академия и играе в театър. Тя има един брак зад гърба си - с актьорът Анатолий Кот, който обаче е фиктивен. Женят се като студенти, така че Юлия да получи беларуско гражданство, за да работи в Минския театър “Янка Купала”, който се смята за най -добрия в републиката.

Актрисата по това време не бърза да се омъжи “истински”, но срещата ѝ с известния режисьор променя всичко.
В автобиографията си “Възвишаваща лъжа” Кончаловски колоритно описа сцената на срещата в асансьора и нейното продължение. Според него той още същата вечер поканил Джулия на вечеря, а след това в стаята си:
“Разбрахме се да се срещнем малко по-късно, имах плодове в стаята си, дойде при мен... Реших, сложих ръка на гърдите ѝ... Тя не се съпротивляваше. Прекрасно! Познавахме се час и половина... Да се съблечем - предложих аз. Тя мълчаливо свали роклята си и застана насред стаята с лека усмивка. Рядко в живота си съм изпитвал такова удоволствие от физическата любов като онази нощ. По емоционалност, по степен на възвръщаемост...”

Преди да се срещне с Юлия, той вече е бил женен четири пъти. Най-известната от бившите му съпруги е актрисата Наталия Аринбасарова. С четвъртата си съпруга, телевизионната дикторка Ирина Мартинова, режисьорът е официално женен по време на срещата му с Висоцкая през 1996 г. (развеждат се през 1997 г.). Именно заради запознанството си с новата си любовница той напуска семейството.

В своята книга Кончаловски пише за Юлия:

“Бързо я предупредих, че имам жена, че обичам децата си - не можем да имаме никаква романтика. Но вече разбрах, че не мога да си тръгна просто така, или да я оставя да си тръгне, или още да не я видя, или да не я притежавам, нито да дам възможност на някого да я хване за ръка, или... Накратко, почувствах, че се влюбих...”
Самата Джулия също не е сама - през тези години тя се срещна с актьора Игор Сидоренко, но го напусна заради Кончаловски.

Романтика и сватба

Романът на известния режисьор и млада актриса, се оказва сериозен. Няколко дни след като се срещат, отлитат за Турция: там Кончаловски снима филма “Одисея”. След това отиват заедно в Лондон, където режисьорът също е зает със снимките.

Двамата се женят през 1998 г. Дори за самата булка сватбата е изненада: Кончаловски я събужда една сутрин с вик “Закъсняхме!” Оказа се, че закъсняват за брачното, където Джулия пристигна с дънки.

Роднините на Кончаловски приемат Джулия с противоречиви чувства, семейството на младоженката също - не всички са доволни от този съюз. Женитбата им най-разстройва дядо на Юлия: “Той избухна в сълзи, когато разбра, че тя се омъжва за мен, а не за сина ми Егор”, казва Кончаловски.

В края на 90 -те, обществеността не вярва особено, че тази любов ще издържи на времето. Кончаловски е известен с многобройните си бракове и романи. Сред бившите му любовници дори има холивудска знаменитост - актрисата Шърли Маклейн, с която режисьорът издържа около година.

Смята се че за Джулия тази афера е просто шанс да се изяви в киното. Разбира се, Висоцкая започна да се появява във филмите на съпруга си. През 2002 г. режисьорът представя филма “Къща на глупаците” с Юлия в главната роля. Лентата получава няколко награди на филмови фестивали - включително “Сребърният лъв” във Венеция, а пресата започна да говори за много успешния творчески съюз на Кончаловски и Висоцкая.

Оттогава Джулия се появява в почти всеки нов филм на съпруга си. Името ѝ обаче се свързва най-често с различни кулинарни проекти. От 2003 г. тя е водеща на собственото си предаване по НТВ - “Ние се храним у дома”. Под същата марка Джулия публикува готварски книги, отваря няколко ресторанта, основава туристическа компания специално за любителите на гастрономическите изкушения. Сега Висоцкая активно развива своя канал в YouTube, където нейните рецепти са много популярни. Така че сега малко хора могат да упрекнат Юлия, че се е проправила път към славата единствено благодарение на съпруга си.

Деца

През 1999 г. двойката ражда дъщеря Мария, четири години по-късно, син Петър. Маша дебютира на екрана още като бебе - тя участва в програмата “Да хапнем у дома”, където опита ястия, приготвени от майка ѝ. И вече на 8 -годишна възраст тя участва във филми: във филма на Кончаловски “Гланц” тя играе героинята на Юлия Висоцкая като дете. Няколко години по-късно Маша участва във филма “Москва, обичам те”. Момичето вероятно би направило кариера в киното, ако не беше трагичния инцидент през октомври 2013 г. Семейство Кончаловски попадна в автомобилна катастрофа. 14-годишната Маша не е с предпазен колан, получава сериозна травма на главата и изпада в кома. Около шест години момичето е в това състояние във френска клиника, след което е пренесено в Русия.

Няколко години след инцидента Джулия и Андрей не дават интервюта. Те обаче продължиха да работят по своите проекти.

Синът на двойката, Питър, който сега е на 18 години, явно няма да тръгне по стъпките на родителите си - учи за архитект.

Кончаловски и Висоцкая се женят отново в началото на 2019 г. На церемонията присъстват само 10 души - най-близките приятели и роднини, включително братът на Кончаловски - Никита Михалков.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Таня Пушкова

Този уебсайт използва "бисквитки"