Андрей Пленкович: България и Северна Македония трябва да си решат проблемите и преговорите с ЕС да продължат

Хърватия е направила много за деблокирането на преговорния процес със Северна Македония и Албания и иска останалите въпроси между България и Северна Македония да бъдат решени, за да може да се определи дата за преговори с двете страни, заяви в четвъртък хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от скопското издание „Слободен печат“. Министър-председателят участва в срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (SEECP) в Анталия, регионална инициатива, стартирана преди 25 години. Тазгодишната среща на върха се председателства от Турция.

Пленкович припомни, че Хърватия е една от страните, които се застъпват за процеса на разширяване и че миналата година на срещата на върха в Загреб, която се проведе във видео формат, е допринесла много за деблокирането на преговорния процес със Северна Македония и Албания.

„Днес казах, че искаме да разрешим всички останали въпроси между България и Северна Македония и че трябва да приветстваме този момент, датата за започване на преговорите“, заяви той.

На срещата на върха беше приет документ за перспективата за развитие на целия район на Югоизточна Европа до 2030 г., който следва глобалните и европейските предизвикателства.

„Документът призовава за по-добро сътрудничество, двустранна и регионална и постепенна подкрепа за онези страни, които имат амбиции да се присъединят към Европейския съюз, и моето представяне беше в тази посока“, заяви Пленкович

Според него ключовото е инфраструктурното сътрудничество, икономическото сътрудничество, търговията и той предупреди за проблема с негативните демографски тенденции, който е налице в цяла Югоизточна Европа.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"