Анелия Петрова от София: Програмата на доктор Емилова отваря нови хоризонти

Добро здраве се постига в хармония с природата

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Анелия посещава медицинския център на д-р Емилова за релаксация и прочистване от 2014 г. Редува морето с планината, но преживяното на Боровец сравнява с усещането да си поставил пръстите си в контакта на природата и да се заредиш от там с несравнима енергия. След програма в планинския курорт приятелите най-често я питат какво е направила със себе си, че ярко грее и в най-мрачния и натоварен ден.

Анелия стигнала до програмата по свой път. Поредни години до 2020 г. оставала в медицинския център на природосъобразно хранене. Възхитена е от уменията и вкусовете, постигнати от главния готвач Илия Илиев и от богатата програма за двигателни активности, осигурена за пациентите. Обича разходките и заниманията с йога. Практикува я и самостоятелно, ходила е в Индия за пълноценно усвояване на техниките и постигане на хармония.

За себе си е открила, че верният път е да откажеш да се предадеш на хранителната индустрия. Вместо манекен на препълнената с индустриални продукти количка в супермаркета, може да си изява на собственото аз, което иска да живее по природните закони и без вредна химия.

От 2013 г. жената е вегетарианка. Харесало й да приема цялостни, щадящо обработени храни и постепенно изключила всякакви животински продукти. Преди това консумирала много мляко, сирене и кашкавал, харесвала различни специалитети. В работата си на журналист е обиколила безброй места по света. Пътуванията, както и  семейните екскурзии, били винаги откривателство и оценка на местната кухня.

Хладилникът у дома бил задължително пълен с месо, млечни продукти, деликатеси. Сега вече е витрина с ярки багри от всякакви плодове и зеленчуци. Наслада за сетивата е само да погледнеш тази зареждаща красота, казва Анелия. С природната аптека жената се е избавила от последиците на сериозен имунен срив. 

Спомня си, че докато лекарите не успявали да й поставят точна диагноза,  тя като магнит привличала всеки вирус и бактерия, чувствала се постоянно изморена, измъчвало я упорито главоболие. Кръвното й налягане било ниско, страдала от стомашни неразположения.

Дала си сметка, че заобикалящият свят е замърсен до степен задръстване с отрови- от индустриални вредности, от електромагнитни влияния, от емоционални сривове. И вместо да се примири с дежурните обяснения, че това е цената на добре устроения градски живот, избрала пътя на промяната. Сама останала няколко дни на плодове и веднага усетила, че силите се връщат.

Първите самостоятелни невероятни резултати я отвеждат в медицинския център, сменя и целия си начин на живот. Споделя, че е пропуснала много неща, потопена във вихър от ангажименти и стандартно отношение към храната. И започва да наваксва, избирайки цялостни растителни продукти от малки био стопанства. Според нея е задължително те да бъдат насърчени, защото трудът им е принос към здравето на българина, а земята ни е щедра и богата. Родните стопанства в чисти земи могат да върнат позабравеното разнообразие на зеленчуци и безброй зелени растения, които сега все още липсват.

Анелия сравнява програмата на д-р Емилова с утвърдени през вековете родни традиции - да се консумират плодове и зеленчуци в сезона им на зреене и да се спазват постите. Удивително е как предците ни са изключвали животинските храни за дълги периоди през годината, а тогава храната не е била така подплатена с отровна химия, както в днешно време. Телата ни са като контейнери, преливащи от всякакви вредности, казва жената. Ако не ги изчистим, рискуваме да попаднем в животозастрашаваща зона и пътят към нея е много къс. Окуражаващите знаци за излизане светят в цветовете на набраното от бабините градини.
Природосъобразното хранене е продължителен детокс с невероятно влияние за здравето, убедена е Анелия. Организмът получава рестарт и без мъчителни процедури и шепи хапчета може да преодолее автоимунни заболявания и имунен дефицит, които не са докрай проучени от съвременната медицина. 

Сега за Анелия денят започва с приготвяне на смути - задължително с шепа зеленини и горски плодчета, които замразява. С никаква друга закуска организмът не може да си набави толкова много енергия за деня, убедена е тя. Цялата кухня е съсредоточена около блендера и ястията се приготвят лесно с огромно разнообразие. Важно е и че се правят с много любов за близките хора.

От програмата на д-р Емилова е впечатлена и дъщерята на Анелия. Започнала да я прилага сама, посещавала е центъра на лекарката и това лято ще го направи отново. Когато преди време родителите предложили да прекара ваканция в Европа, момичето избрало да отиде на планина при д-р Емилова за истински зареждаща почивка.

В началото на лятото т. г. Анелия направила първите в живота си 15 дни на плодове, чай и мед в медицинския център след няколко години на природосъобразно хранене. Удивена е от резултатите и сравнява преживяването с нови хоризонти. Убедена е, че с водач като д-р Емилова откривателството не свършва дотук.

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов

Фреш с авокадо

Продукти: 300 мл сок от ананас, 10 обезкостени череши /или боровинки/, 1/2 авокадо, 1 суп. лъж. ленено семе (смляно предварително в кафемелачка).

Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.

Рецепта на главен готвач Илия Илиев 

Зелева салата с веган майонеза (1 порция)

Продукти: 1/2 малка зелка, 1 малка глава земна ябълка (гулия), 2-3 бр. чери доматчета, по няколко стръка целина и магданоз, 4-5 листенца рукола, 6-7 листенца бейби спанак, 3-4 орехови ядки (предварително изкиснати във вода и обелени), 1 щипка морска или хималайска сол, за майонезата: 20 мл соево мляко, 40 мл зехтин екстра върджин, сок от 1/2 лимон.

Приготовление: Нарязваме зелето на тънки ивички, гулията настъргваме по на едро. Прибавяме листата бейби спанак (цели(, накъсаната рукола и нарязаните на ситно целина и магданоз, срязаните на половинки чери доматчета и солта и разбъркваме. Поръсваме натрошените орехи.

За майонезата в подходящ малък съд пасираме соевото мляко, зехтина и лимоновия сок. Сипваме 1-2 суп. лъж. (на вкус) в салатата. За по-интензивен вкус може да се сложат 1-2 капки балсамов оцет.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Калина Цачева

Този уебсайт използва "бисквитки"