Анемията: лекарства от зелената аптека

Един въпрос към д-р Красимир Милев, главен лекар на “Клиника д-р Емилова”

Въпрос: Изследванията установиха, че имам желязно-дефицитна анемия. Предписаха ми добавки и да се храня с повече месо и черен дроб. На правилен път ли съм?

Отговор: Дефицитът на желязо е една от главните причини за така наречената “пролетна умора.” В началото той може да е безсимптомен, но в последствие се развива желязо-дефицитна анемия. При нея количеството на хемоглобина в кръвта спада и тя пренася по-малко кислород, което затруднява работата на множество органи. Организмът ни усвоява желязото от храната. Има два вида желязо според вида на молекулата: хем желязо и не-хем желязо. Хем желязо съдържат животинските храни. Не-хем желязото са железните соли, съдържащи се в растителните храни. Смята се, че организмът ни усвоява по-лесно хем желязото, и върху тази теория се основава митът, че желязото от животинска храна е по-ценно от желязото, което усвоява организмът от растителна. Ако е така, поне половин милиард души на нашата планета живеят с железен дефицит, без да изпитват симптоми на анемия - не само вегани, но общности и народи, които се хранят с проста, неживотинска храна. Все повече научни изследвания водят към извода, че балансираната веганска храна не създава дефицит на витамини и микроелементи. Доказва го и практиката в нашата клиника в течение на 31 години: природосъобразното (веганско) хранене подобрява здравето и помага на организма да се справи с дисбаланса, възпаленията, болестите. Включително и с желязо-дефицитната анемия. В усвояването на желязото играят роля и други фактори, един от тях е общото здравословно състояние и добрия метаболизъм. Трябва да знаете, че дори да започнете да се храните природосъобразно от днес, ако червата ви не са в добро състояние, а са пропускливи, вие не усвоявате добре хранителните вещества и със сигурност страдате от дефицит на микроелементи и витамини. Когато приемате малко фибри и растителна храна и повече концентрирана, мазна, калорична храна, алкохол и захар, давате шанс на бактерии, които разяждат лигавицата на червата и ги правят пропускливи. Храната не се усвоява добре, човек губи ценни минерали и микроелементи, сред които е и желязото.

Затова, когато се опитваме да се преборим с какъвто и да е дефицит, е по-добре да се погрижим за здравето на червата, отколкото да следваме общи съвети - например съвета на официалната медицина да се храним с големи количества черен дроб и червено месо, за да наситим организма с желязо.

 

Цитат на седмицата:

Избрах да бъда щастлив, защото това е полезно за здравето ми.

Волтер

Няколко интересни факта:

- За да бъде удвоено не хем желязото, е необходим и витамин С.

- В листата на цвеклото, които обикновено изхвърляме, има отлична комбинация от желязо и витамин С

- Ябълките и цитрусите също съдържат оптимални дози от желязо и витамин С

- 1 чаша суров нахут осигурява 70 процента от необходимото на тялото желязо.

- Пълнозърнестият хляб, за разлика от белия, съдържа много желязо - то е в триците.

- Ако всеки ден пиете зелено смути, или хапвате зелена салата, след 10 дни ще имате много по-висок хемоглобин.

Препоръчваме

12 рецепти за щастие от Росица Якобс

Росица Якобс завършва философия, холандска филология и право във Виена. От 22 г. живее в Нидерландия, където работи като специалист по данъчно и корпоративно право. Владее 5 езика.

През 2008 г. катастрофира и е откарана в болница в безсъзнание със счупени шийни прешлени, тежки кръвоизливи и увреждане на мозъчната кора. Докторите искат органите є за трансплантация. Оцелява по чудо, но е парализирана и с увредена памет. Лекарите са категорични, че ще остане инвалид и ще е малоумна. Росица обаче се възстановява напълно, със силата на своя дух, с неприемането на диагнозата, в битка с традиционната медицина и с помощта на алтернативни методи за лечение. Тези преживявания Росица Якобс описва в биографичната си книга “Умрях, за да живея!”.

“12 рецепти за щастие” е втората є книга. Тя отразява философията на човек, който е бил на границата на смъртта и е оценил живота от гледна точка, до която малцина стигат. Как се променя тогава представата за щастието? Как се променяме ние с времето? Възможно ли е да сме щастливи независимо от обстоятелствата? От книгата ще научим нейните отговори. Издател: Списание 8.

Рецепта

Сурова торта с манго

Продукти: 

2 ч. ч. овесени ядки
2 ч. ч. сушени фурми (без костилки)
1/4 чаша сок от лайм
6 ч. ч. нарязано манго, замразено от предишната вечер във фризера
1, 5 ч. ч. сурово кашу
топинг по избор: пресни малини, пресни резени манго, счукано кашу, листа прясна мента

Приготвяне: 

За блата: сложете овесените ядки и фурмите в кухненски робот или блендер и ги смелете до консистенция, подобна на брашно. Оформете с ръце като тесто, ако е необходимо, добавете малко вода или кокосово мляко. Добавете сока от лайм.

Поставете блата в кръгла тавичка с подвижно дъно. Разстелете го по дъното и стените на съда за печене. Направете крема: в блендера смесете размразеното манго, кашуто, малко вода и сок от лайм. Блендирайте, докато стане гладка смес.

Изсипете крема върху блата. Покрийте и охладете 4 до 24 часа или докато кремът стегне. Покрийте с малини, резени манго, кръгчета банан, натрошено кашу и прясна мента.

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт. Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 1 април тази година през нея са минали над 51 500 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"