Анкара втвърдява позицията си преди преговорите с Атина

Турция настоява за пакетно споразумение

Докато Гърция и Турция се подготвят за основен кръг от преговори на 7 ноември, Анкара настоява за по-широки дискусии, включително въпроси за суверенитета, териториалните води, въздушното пространство, демилитаризацията на островите и контрола на определени географски образувания, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Преди срещата в Атина между гръцкия външен министър Йоргос Герапетритис и турския му колега Хакан Фидан и двете страни остават в задънена улица относно обхвата на преговорите.

Според турски официални лица тези въпроси трябва да бъдат решени за дългосрочен мир и стабилност. Турският съвет за национална сигурност наскоро подчерта тези позиции, като допълнителни подробности се появяват в изтичане на информация до Hurriyet и изявления на президента Реджеп Тайип Ердоган. Оттогава турски официални лица повториха тези опасения в коментари пред държавната информационна агенция Anadolu, подчертавайки необходимостта от „всеобхватно, постоянно уреждане“, обхващащо не само морските граници, но и въздушното пространство, милитаризацията на островите и Международния регион за полетна информация, всички в в съответствие с международното право.

Гърция обаче остава твърда в позицията си. Гръцки официални лица подчертаха, че единственият въпрос, открит за преговори, е делимитацията на континенталния шелф и изключителната икономическа зона. Външният министър Герапетритис повтори, че Гърция ще разшири своите териториални води, когато сметне за необходимо, както е позволено от международното право, но няма да обсъжда суверенитета или други свързани въпроси.

„Все още не сме стигнали“, каза Герапетритис във връзка с всякакви разговори относно морските зони, като подчерта, че настоящите дискусии все още са в предварителен етап.

Гърция гледа на настояването на Турция за обсъждане на по-широки въпроси като опит да се прокарат отстъпки по отношение на суверенитета и въздушното пространство, които гръцкото правителство смята за неподлежащи на обсъждане. Гръцката страна твърди, че такива въпроси, като суверенитета на гръцките острови, са извън обхвата на преговорите и могат да доведат до повишено напрежение, ако бъдат повдигнати.

Междувременно Турция засилва дипломатическите си усилия. В допълнение към ангажирането с европейските столици, турските официални лица се позиционират като готови за преговори, надявайки се да представят образ на готовност за всеобхватно решение. Въпреки продължаващите разногласия, турските официални лица твърдят, че има области, в които могат да се правят компромиси.

Преговорите се разглеждат като ключова възможност за разрешаване на тези дългогодишни спорове, но при запазване на позициите на двете страни рисковете от ескалация остават високи. Герапетритис подчерта, че дискусиите все още са в предварителен етап, фокусирани върху определяне на обхвата и принципите на евентуални преговори.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"