Анкара търси вода заради сушата, София иска предоговаряне на „Боташ“

Меморандум за енергийна свързаност

Министърът на енергетиката Владимир Малинов и турският му колега Алпарлслан Байрактар са обсъдили по молба на Анкара възможността за предоставяне от България на допълнителни количества вода за напояване на региона около Одрин поради продължителна суша и неблагоприятни климатични условия, съобщиха от Министерството на енергетиката. 

Малинов и Байрактар са провели среща в Истанбул, на която българската страна отново е поставила въпроса за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” ЕАД и турската енергийна компания “Боташ”. Активните преговори по тази тема ще продължат, като предстои на 15 август представители на “Боташ” да посетят България за среща с “Булгаргаз”, информират от енергийното министерство.

В отговор на запитванията за количества вода от България министър Малинов е изрази готовност София да бъде домакин на среща между делегации от двете страни за провеждане на разговори по техническите параметри.

Очакванията са България и Турция да подготвят Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и Република Турция в областта на енергетиката за електроенергийната и газовата свързаност, възобновяемата енергия и енергийната ефективност.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"