Анна Нетребко – Голямото завръщане

Световната оперна прима Анна Нетребко идва за първи път у нас. Тя ще гастролира на 20 март 2025 г. в „Арена София“ със Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров. По програма заедно със сопраното на сцената би трябвало да бъде и съпругът ѝ Юсиф Ейвазов, драматичен тенор, но тези дни се появи информация, потвърдена от двамата със съвместен пост в социалните мрежи, че са взели решение да се разведат. Така че съвместните им участия са под въпрос.

В продължение на десет години певческото семейство се изявява заедно на сцената, като това е условието от страна на Анна Нетребко за нейните участия. Сега обаче съпругът ѝ се е отдал на новата си работа – директор на Азербайджанския театър за опера и балет, а примата пусна снимки от почивка на езерото Комо с приятели.

Анна Нетребко е една от най-желаните и в същото време отхвърляни съвременни оперни диви. Родена в Донецк през 1971 г., тя има руско и австрийско гражданство. Звезда е на миланската "Ла Скала", виенската "Щаатсопера", "Метрополитън опера" в Ню Йорк, Кралската опера в Лондон, берлинската "Щаатсоперa". Участничка е в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Има три номинации за наградата „Грами“, носител е на немската награда „Бамби“, „Певица на годината” на класическите музикални награди BRIT, шведската музикалната награда „Полар“ за 2020 г., която често е наричана „Нобелова премия в областта на музиката“. През 2007 г. в. „Таймс” обявява Нетребко за една от 100-те най-влиятелни личности в света.

Победоносното ѝ шествие по големите сцени продължава до началото на войната, която Русия повежда срещу Украйна през февруари 2022 г. Тогава певицата, известна със симпатиите си към Кремъл и по-конкретно към Владимир Путин, понася негативите от нежеланието си да вземе категорична позиция и да осъди военните действия, както искат от нея мениджърите на големите оперни театри. Това е причина да бъдат свалени представления с нейно участие от най-големите сцени в Европа и САЩ. Руснаците също едва не я включват в „черния списък“ на „чуждестранните агенти“, защото сопраното заявява, че няма намерение да се връща в родината си.

Точно преди 52-рия рожден ден на Нетребко миналия септември протестиращи, сред които и украински бежанци, се събират пред сградата на Държавната опера в Берлин с лозунги „Не Нетребко“. Артистичният директор Матиас Шулц призовава „да не правим артистите изкупителни жертви“ и заявява, че представлението за откриване на сезона е разпродадено. За разлика от германците, чешките власти направо обявяват, че изпълнението на Нетребко в Прага през октомври се отменя „по политически причини“.

Неприятностите за оперната дива започват още през декември 2014 г., когато тя, станала междувременно австрийски гражданин, дарява милион рубли (около 15 000 евро по тогавашния курс) за възстановяването на оперния театър в Донбас. Австрийското външно министерство изразява недоволството си, а авиокомпанията Austrian Airlines, чието рекламно лице е звездата на Виенската опера, веднага разваля договора с нея.

През февруари 2022 г. певицата пуска публикация в социалните мрежи на руски и английски език, в която заявява, че се противопоставя на „специалната военна операция“ и не е съюзник на никоя политическа партия, но принуждаването на артисти да изразяват публично политическите си възгледи и да осъждат родината си е грешно.

Реакцията на изказването следва веднага. На 1 март 2022 г. Баварската опера прекратява договора си с Нетребко, а на 3 март същата година „Метрополитън опера“ изпраща писмо до руската оперна прима за прекратяване на сътрудничеството, въпреки че графикът за изпълненията ѝ е насрочен за три години напред. „Ла Скала“ също отказва да работи с нея.

Изявлението на Нетребко от февруари 2022 г. е прието критично и в Русия. Негативизмът срещу нея в родината ѝ нараства, когато през 2023 г. певицата започва триумфално да се връща на големите европейски сцени. В момента тя пее в Миланската скала и Арена ди Верона, догодина ѝ предстоят спектакли в Римската, Виенската и Берлинската опера.

 

Няма начин да продължим напред

Анна е една от най-великите певици в историята на “Метрополитън”, но с Путин, убийства на невинни хора в Украйна, няма начин да продължим напред. Не сме готови да променим позицията си. Ако Анна покаже, че наистина и изцяло се разграничава от Путин в дългосрочен план, бих бил съгласен да разговаряме.

Питър Гелб, директор на „Метрополитън опера“

 

Взе правилното решение да млъкне

От началото на руската инвазия в Украйна "Метрополитън опера" и Питър Гелб използваха Анна Нетребко за изкупителна жертва в тяхната кампания да се дистанцират от Русия и да подкрепят Урайна. В момент, когато всичко това се случва, разбира се, никой не трябва да излиза на сцената. Това би било грешка във всеки смисъл, включително етична и психологическа. Анна взе правилното решение да млъкне засега.

Максим Берин, мениджър на певицата

 

Никой не може да върви срещу съдбата

Не успяхме да имаме деца. На генетично ниво сме абсолютно несъвместими. Можем да имаме деца поотделно, но не заедно. Опитахме абсолютно всичко, но не можахме. Никой не може да върви срещу съдбата… А и вече имаме едно дете (от първия брак на Нетребко – б.а.). Чувствам Тиаго като собствен син по кръв. Той и аз имаме такава невероятна връзка. Той е най-добрият ми приятел! Така че искрено обожавам това дете.

Юсиф Ейвазов, съпруг

Съди „Метрополитън опера“

През август 2023 г. Нетребко завежда дело срещу „Метрополитън опера“ и главния мениджър на оперния театър Питър Гелб. Тя иска обезщетение от най-малко 360 000 долара заради несъстояли се представления и загубите от това (по 17 000 долара на спектакъл), както и за покриване на разходи за репетиции за тях. Освен това певицата твърди, че "Метрополитън" ѝ е причинил сериозен стрес и безпокойство, както и емоционална мъка и страдания.

Заради решението на "Метрополитън" други оперни театри в САЩ също са се въздържали да наемат сопраното и в резултат на това Нетребко е трябвало да продаде апартамента си в Ню Йорк на загуба, се посочва още в иска.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"