Антиправителствените протести в Румъния продължават, 3 000 души се събраха в подкрепа на премиера Гриндяну​

Антиправителствените протести в Румъния продължиха и снощи, въпреки че кабинетът на Сорин Гриндяну оттегли спорния указ за промени в Наказателния кодекс, информира БНТ. В същото време около 3000 души се събраха на митинг в подкрепа на премиера Гриндяну. Днес президентът Клаус Йоханис ще направи обръщение към парламента.

Социладемократическото правителство внесе в законодателния орган проектозакон за помилване на 2 500 задържани, някои от които са осъдени политици.

Въпреки отмяната на спорното правителствено постановление, протестите в Румъния продължиха. Демонстрации имаше в столицата Букурещ, където се събраха над 25 000 души и в редица други градове като Клуж, Брашов и Констанца. Искането на протестиращите е едно - оставка на правителството.

Антиправителствени демонстрации на румънци имаше в Лондон, Брюксел и Лисабон.

В същото време около 3000 души се събраха на митинг в подкрепа на премиера Гриндяну. Неговата съпруга Михаела написа във Фейсбук, че мъжът й е отговорен човек, с уважавано семейство и чисто политическо минало. Сорин Гриндяну вече обяви, че няма намерение да се оттегля от поста си.

Според румънският вестник "Адевърул" външният мнинистър Теодор Мелешкану е представил в Брюксел напълно изопачен вариант на мотивите, с които правителството е приело спорния указ. В момента румънската прокуратура разследва над 2000 случая със злоупотреба със служебно положение. Правителственото постановление даваше възможност ад се избегне наказание, ако подкупите са под 44 000 евро.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"