Антон Златанов: Близо 4 пъти са намалели опитите за нелегално преминаване на българо-турската граница

"Близо 4 пъти са намалели опитите за нелегално преминаване на българо-турската граница", съобщи началникът на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов пред БНТ. Той обясни, че ако миналото лято е имало понякога по 1500 опита за преминаване на границата нелегално за едно денонощие, това лято най-високият брой е бил 400 души за денонощие и то еднократно.

"За последното денонощие имаме само 70 опита за преминаване на границата и нито един нелегален имигрант задържан на границата или вътре в страната. Тоест, нещата са под контрол. Това категорично не означава, че мигранти няма да искат да преминат, че няма да продължат да преминават, ще продължим да виждаме ситуации с гонки, с неподчинение, това само показва, че ние си следим нещата и си ги хващаме", подчерта главният комисар.

Според него са безпочвени критиките, че благодарение на по-големите усилия на Румъния - и България ще бъде приета в Шенген и по суша, защото двете страни вървят заедно в процеса по приемане.

"С Румъния сме екип - на професионално ниво мога да кажа категорично. Нека не забравяме обаче, че ние сме външната граница на ЕС, ние сме вратата на мигрантския поток от Азия към Европа и не ми е приятно да се подценяваме, тъй като ние свършихме ужасно много работа и западните партньори наблюдават изместването на коридора и голяма част не е през нашата територия."

Главният комисар изтъкна, че е важно заложеното увеличение на заплатите да бъде осъществено.

"Ако искаме тези хора да работят качествено, ефективно, защото отдават живота си на тази служба, това не е като да стоиш на гише. Ако искаме да са мотивирани, трябва да осигурим достоен начин на живот на тях и на техните семейства. Неувеличаването на заплатите би предизвикало доста сериозен трус и недоволство. Би следвало моите колеги да доставят достойни възнаграждения. Новопостъпващите сега започват с много ниски заплати - около 1300 лева".

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"