Антон Коджабашев: Няма война между мен и Карлос Насар

Президентът на Българската федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев обяви пред bTV, че не води война с олимпийският шампион Карлос Насар, който му иска оставката, но в същото време го посъветва да "си гледа изхвърлянето и изтласкването".
"Изключително тежкото състояние идва от това, че моите двама предшественици (б.а - Неделчо Колев и Ариф Маджид) са оставили куп задължения. Направили са куп безобразия, които в момента се чудим откъде да ги подхванем и как да спасяваме положението. Разбира се, че не бях наясно на 14 март с всичко. Само за някои неща. Като се разровихме - излизаха и нови, и нови случаи. Излизат и още неща като задължения от тяхното управление."

Когато станах президент, казах, че с общи усилия ще се опитаме да спасим положението. Но тогава не знаех за огромните задължения. Мислех, че става дума за по-малки суми. В такъв случай, сигурно щяхме да се справим. Но в момента нещата отиват към много пари, които не виждам кой в България би могъл да извади и плати, за да спаси положението на федерацията", каза Коджабашев. 

"Когато съм се кандидатирал, не съм казал, че ще съм спонсор, въпреки че впоследствие съм направил доста неща, давал съм пари от себе си. Тук е мястото да благодаря на моите приятели от Еврохолд, който помогнаха с 36 800 евро, за да могат нашите щангисти да участват на Олимпиадата. Благодаря и на Министерството на младежта и спорта. Дължахме една сума към европейската федерация, една към - международната и една - към антидопинговата агенция. Ако не бяха те, нямаше да участваме в Париж. И двата медала, които България извоюва, нямаше да ги има. Карлос го съветвам да гледа две неща - едното е изхвърлянето, другото - изтласкването. Това са нещата, които той умее доста добре да прави. Ръководство на федерация и други - не са от неговата компетенция. Щангистите, ако започнат да дават акъл кой да се маха и кой да идва, ще бъде много пагубно за българската федерация", обяви още той.

"Наясно съм, че има подписка. В нашата федерация има и недоброжелатели, които в момента потриват ръчички. И чакат евентуално нещо да се случи. Но имам уверението на много клубове, които ми звъняха и знаят фактическата ситуация към днешна дата. Те ме подкрепят и казват, че трябва да търсим варианти да се спасяваме по някакъв начин. На тях им е ясно, че тези, които са тръгнали да правят тази подписка, няма да донесат нищо добро на федерацията.

Имаме яснота, кой е допринесъл за всичките тези негативни явления във федерацията. И за задълженията, разбира се. Знаем им имената. Не знам защо никой от държавата, въпреки че сме сезирали кого ли не, за техните престъпления. Никой досега не ни е отговорил на нашите неща, които сме писали. Не знам дали се предприемат някакви мерки. Ние не стоим със скръстени ръце. Първо пратихме покана на Ариф Маджид да възстанови доброволно сумата, която дължи на федерацията. Нотариалната покана не беше уважена.

Заведохме дело за нещата, които са се случвали по негово време, и се надявам съдът да прецени кой е виновен за всичко това. Ако се окаже, че той е виновен, ще трябва да възстанови сумата на федерацията. Това е начинът, по който ние можем да излезем от този колапс. Разбира се, и със спонсорство и от приятели, водим в момента преговори и разговори. Това също ще бъде едно перо и ще можем да си помогнем", добави още той. 
"Тези неща не стават за ден-два. Не можеш да отидеш при един човек и да му кажеш дай ми 700 000 лева, защото преди мен един е вършел безобразия. Тези неща стават с уговорки, приказки...След като взехме двата медала в Париж, имаме още въздух... Да бъдем по-активни и по някакъв начин да се възстанови нормалният живот. Но да не забравяме, че основна роля има и държавата, която ако реши, може да застане зад нашия спорт и да бъдат решение всички проблеми", призова Коджабашев. 

 
"30% от спонсорите да отиват за федерацията - няма такава уговорка. Никога не съм говорил с Карлос Насар на тази тема. Хората, които искат да му помагат, не са никак малко и това си е лично негова заслуга. Аз не искам от парите на това талантливо момче да отиват за погасяване на дълговете", добави той. 

"Пак повтарям - никога по никакъв начин не съм казвал, че Карлос трябва да превежда 30% от спонсорските си договори на федерацията. Няма такъв подписан договор. Не е говорено по тази тема", категоричен е шефът на федерацията. 

"Нямам уверение от страна министерството, че до края на годината нещата ще бъдат изчистени и ще има заплати. В ежедневна комуникация сме и лично с министър Георги Глушков. И той търси варианти да се помогне на федерацията. Смешно е да се говори така... "Ти на 14 март си станал президент и трябва да погасиш всичко. Обидно е към всеки нормален човек. Виждайки нещата как са се случвали във времето, наистина е доста обидно."

Аз не съм казал, че ще донеса еди-колко си пари. Не беше предизборно обещание. Казах на хората, че ще търсим варианти да излезем от тежкото положение. Това правим и в момента. Дори парите да са били "х", за които е говорено, не могат да бъдат дадени на първия или втория месец. Мандатът на един президент е 5 години. След като възстановим нормалния ритъм на работа, ще има хора, които ще искат да помогнат", добави той.

 "Няма война между мен и Карлос Насар. Не съм чул да говори срещу мен, той говори срещу федерацията, а тя се състои от много структури. След олимпиадата не сме се виждали и не сме си говорили. За война не може да се говори. Има недоброжелатели, те винаги са били в опозиция, който и да е власт, който и да дойде. И най-доброто да направиш, на което си способен, те пак ще бъдат недоволни. Те са 4-5 зрънца, всички в щангите ги знаят поименно. Не е необходимо да им обръщам толкова много внимание. Аз война не водя с никого. Всеки има право да изразява собствено мнение. Моля го, обаче да го изразява по един коректен, честен и доблестен начин, а не да хвърля фишеци в пространството и да заблуждава спортната общественост в България", завърши Антон Коджабашев.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"