Апелативният съд в Пловдив решава дали да върне отначало делото срещу лекаря, убил крадец

Пловдивският апелативен съд ще реши до месец дали да върне за ново разглеждане от друг състав на Окръжния делото срещу д-р Иван Димитров, който на 2 март м. г. уби крадеца Жоро Джевизов-Плъха с незаконен пистолет. На 18 юли т. г. той беше обявен за невинен по обвинението в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана и осъден на 2 години условно за незаконното оръжие.

Прокуратурата и близките на убития атакуваха присъдата и днес адвокатът на майката и бащата на крадеца Красимир Елдъров поиска процесът да тръгне от начало при друг състав, защото първият бил предубеден. „Първата работа на състава беше да отхвърли гражданските искове на майката и бащата на убития, макар че бяха внесени в срок и не биха затруднили процеса. Още тогава ми стана ясно, че нещата няма да се развият в полза на държавното и частното обвинение“, каза Елдъров.

Д-р Иван Димитров беше оправдан с мотива, че той не е имал друг вариант да се защити срещу крадеца, който хвърлил по него първо нож и го ранил в крака, после го замерил и с друг предмет, който не е изрично установен по делото. В този момент лекарят стрелял веднъж във въздуха и 2 пъти по крадеца. Държавното и частното обвинение обаче настояват, че има явно несъответсвие между нападението и защитата.

Втората инстанция ще се произнесе в законовия срок.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ваня Недялкова, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"