Апелативният съд в Търново потвърди 6 г. затвор за пиян шофьор без книжка, причинил смърт

Апелативният съд във Велико Търново потвърди присъда на Окръжен съд – Габрово, с която е признат за виновен водач, обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост и средна телесна повреда в резултат на катастрофа, като водачът е шофирал, без да има правоспособност и под въздействието на алкохол.

Със своя присъда от 30 юни тази година Окръжен съд – Габрово е признал подсъдимия Мирослав А. А. за виновен в това, че на 31 юли 2015 г., около 23.40 ч. в село Батошево, до „Перилото“, в пияно състояние с установена концентрация на алкохол 0,79 промила и без да е правоспособен водач на МПС, при управление на лек автомобил „Ауди А4“ предизвикал катастрофа.

Возилото е собственост на З. Н. М. от Севлиево, а в злополучната вечер Мирослав А. карал със скорост не по-малка от 90 км./ч. и по непредпазливост причинил смъртта на Богомил Н. М. от севлиевското село Сенник, както и средни телесни повреди на Александър З. Н.

Срещу присъдата постановена от първата инстанция е била подадена жалба от защитника на подсъдимия. С нея се оспорва авторството на деянието, твърди се, че да допуснати съществени процесуални нарушения. Със същата се иска отмяна на присъдата и постановяване на нова, с която подсъдимият да бъде признат за невинен. Алтернативно е направено оплакване за явна несправедливост на наложеното наказание с искане за неговото намаляване.

Апелативен съд – Велико Търново намира жалбата за изцяло неоснователна и намира, че авторството на деянието е доказано по безспорен и категоричен начин, а правната квалификация е законосъобразна, за което излага подробни аргументи в мотивите към решението си.

"Поради липса на протест от прокурора или жалба на частния обвинител срещу присъдата на ОС-Габрово обаче въззивният съд няма процесуална възможност да утежни наказателната отговорност на подсъдимия, поради което потвърждава изцяло присъдата на първоинстанционния съд", пише в решението на апелативната инстанция.

Решението на ВТАС подлежи на обжалване пред ВКС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"