Софийски апелативен съд потвърди: 18 г. затвор за акушерката, пребила бебе

Бебето развило епилепсия

Родителите на малката Никол искат доживотна присъда

Софийският апелативен съд потвърди присъдата от 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на новородено. Подсъдимата ще трябва да заплати и 400 000 лв. на близките на малката Никол, която след побоя едва оцеля и получава епилептични припадъци.

През декември миналата година Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане, след като апелативните магистрати бяха намалили присъдата от 18 на 16 години затвор. Въпреки че делото продължи 5 години, едва в последната си дума пред втората инстанция Ковачева е казала, че съжалява за стореното, което върховните съдии прецениха за твърде късно и декларативно, за да бъде смекчаващо вината обстоятелство. И допълниха, че по време на зверския побой над новороденото акушерката е работела извънредно, което също не може да е причина за намаляване на наказанието, защото решението е било нейно, а не наложено от болницата.

На 17 срещу 18 април 2015 г. през нощта, по време на 24-часово дежурство Ковачева е налагала с юмруци и е душила близо час 3-дневната Никол, като е счупила черепа є. Зверството е било заснето от камера, на която се вижда, че ударите в главата са над 30, а записите са използвани по време на процеса. Пеленачето по чудо беше спасено от лекари от болница “Токуда”, но разви епилепсия. При разпитите в полицията акушерката обясни побоя с това, че новороденото плачело повече от другите и я изнервяло. Пред съда обаче тя твърдеше, че не си спомня да е удряла бебето, а и не виждала защо да го прави.

Родителите на Никол настояха за доживотна присъда за акушерката. Пред ВКС бащата Румен Димитров заяви, че дори не е гледал записа от побоя над Никол, защото, ако го е направил, вече щял да бъде от страната на подсъдимите. Решението на САС не е окончателно и най-вероятно последната дума отново ще има ВКС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ирен Делчева

Този уебсайт използва "бисквитки"