Аптечен робот измества фармацевта

Селектира 50 лекарства за 3 секунди

Болничните аптеки са едни от местата, където изкуственият интелект вече настъпва. Робот, който може да селектира и подаде 50 лекарства за 3 секунди, бе демонстриран по време на XVIII Национална конференция по болнична фармация, състояла се от 18 до 20 октомври. 

Машината е на пазара от две десетилетия и има универсално приложение. Същите машини се използват за дистрибуция на микроскопични компоненти, които се влагат в модерните изтребители и в самолетите за гражданската авиация. Това са на практика автоматизирани системи за управление на стокови запаси и движение на компоненти, независимо дали са лекарства или микроскопични части за часовници. На пазара в България тези умни машини стъпиха от тази година - 2024 г., а в Европа се прилагат повече от едно десетилетие. Около 3000 робота са инсталирани в света.

„Обемът на работа в болнична аптека е огромен. В нея работят от 7 до 20 фармацевта, които приемат, описват и подреждат лекарствата, като също обслужват предписанията за стотици пациенти дневно. Фармацевтът събира лекарствата от различни части на аптеката, което му отнема средно около половин до една минута на позиция. Когато обаче аптеката разполага с робот, фармацевтът само преглежда рецептата, набира я или ако е електронна, моментално я подава на робота за изпълнение“, обяснява ползата от приложението на иновативния робот маг.-фарм. Димитър Тонев от фирмата дистрибутор на умната машина. 

Едно от неоспоримите предимства на робота е оптимизирането на пространството в аптеката – лекарствените опаковки се съхраняват на много по-малко място. 

„Голямата полза за фармацевта като професионалист е, че оставя на робота да провери дали медикаментите са истински, а не фалшиви, дали са изписани правилно и ги верифицира – продължава маг.-фарм. Димитър Тонев. - Когато дойде стока, фармацевтът не губи време да я проверява, сканира и сортира по шкафовете в аптеката, а само изсипва медикаментите (до 10 кашона) в специален отвор на робота, който автоматично приема стоката и я складира на точните места във вътрешността на машината. Всяка опаковка се обръща от всички страни, проверява се дали няма счупено, скъсано или надраскано, сканира кода и опаковката се верифицира, а изкуственият интелект на робота указва къде да се насочи и съхранява всяка опаковка. Благодарение на робота фармацевтът знае с точност до една таблетка какво се съхранява в аптеката.“

Статистиката показва, че в коя да е болнична аптека на 20 пациенти един е вероятно да приема чужди лекарства, защото хората правят грешки. Роботът няма да допусне това. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"