Арабските принцеси отдавна хвърлиха бурките

Съчетават в облеклата си национална традиция и висша мода

Дават пример на жените на останалите държавници

Съпругите на източните владетели отдавна разчупиха традиционната представа за арабската жена, която стои затворена в златната си домашна клетка и ражда наследници. Те имат образование и професия, участват в обществения живот чрез благотворителни организации, посланици са на ЮНЕСКО, борят се за достойно място на жените и против глада.

Източните красавици не спират да разбиват стереотипите и да доказват, че не е нужно да остават в сянката на високопоставените си половинки и да носят бурка. Днес те са образец за стил и от тях могат да се поучат съпругите на много държавници. Всяка арабска принцеса и кралица винаги избира тоалет, който неизменно съчетава национални традиции и елементи от съвременните световни тенденции. Вижте някои от най-известните височайши красавици.

Моза бинт Насър ал Миснед

Втората законна съпруга на бившия емир и майка на сегашния владетел на Катар, 65-годишната Моза бинт Насър ал Миснед, отдавна е класирана като най-влиятелната жена в арабския свят и една от иконите на стила. Всяка нейна изява е поредният моден пример, който вдъхновява много представителки на нежния пол към смели експерименти с красиви материи и акцентни бижута.

Като ръководител на Катарската фондация за образование, наука и социално развитие, Шейха Моза често се появява пред обществеността в зашеметяващи тоалети, които оставят следа от лукс и фин вкус. Сред основните фаворити на съпругата на Хамад бин Халифа ал Тани са дълги рокли до земята, панталони, вталени сака, тюрбан и бижута.

Рания ал-Абдула

Нищо излишно няма в тоалетите на Рания ал Абдула.

Красивата Рания ал-Абдула отдавна се превърна в може би главната красавица сред източните принцеси. Съпругата на краля на Йордания Абдула II и майка на престолонаследника принц Хюсеин води не само активен социален живот, но и виртуален. В социалните мрежи Рания често споделя снимки от различни събития, така че можем да разгледаме всяка нейна визия в детайли.

Първото нещо, което се забелязва, е класическата кройка и строгост на всеки елемент от облеклото. Дори ако кралицата на Йордания избере да носи семпла бяла риза и дънки, няма да забележим никакви излишъци под формата на шарки, бродерии или друга декорация. Любими на Рания определено са костюми, състоящи се от вталени сака (понякога с пеплум) и миди поли.

Амира ат-Тавил

Наричат Амира ат-Тавил “арабската лейди Даяна”.

След като стана принцеса на Саудитска Арабия през 2008 г., Амира ат-Тавил категорично отказа да носи традиционната арабска рокля абая на обществени места и постепенно започна да формира свой собствен стил, който мнозина все още смятат за твърде смел.

В гардероба є могат да се намерят доста рокли с драперии, нежни бродерии и дантели, строги, но невероятно стилни разкроени панталони и подходящи блузи, костюми с миди поли, необичайни за Изтока шапки и чанти, които допълват визията. Тя не се страхува от ярки цветове и смели комбинации, за които често е критикувана в страната.

Амира не успя да спаси брака си с принц Ал-Улейд ибн Талал и през 2013 г. двамата се разведоха. Въпреки формалностите, мнозина все още избягват да я наричат “бивша”, спомняйки си всичко, което успя да направи за държавата, и продължават да се вдъхновяват от нейните стилни образи. Тя не случайно е наречена “арабската лейди Даяна”.

Дина Абдулазиз ал Сауд

Дина Абдулазиз ал Сауд притежава няколко собствени модни бутика в Рияд и Доха

Нейно Височество Дина Абдулазиз Ал Сауд е една от най-стилните принцеси в арабския свят. Въпреки вековните традиции и правила, няма шанс да забележите тази красота в бурка или хиджаб, но в странни дизайнерски рокли, пелерини с качулка и обемни пухени якета, носени директно върху вечерен тоалет, е напълно възможно.

Подобна страст към модата от нейна страна съвсем не е изненадваща. Дина притежава няколко модни бутика D’NA в Рияд и Доха, столиците на Саудитска Арабия и Катар. Затова всички нейни смели експерименти и модни иновации са просто удоволствие за нея, включително късата є подстрижка, срещу която няма възражения и съпругът є, арабският принц Султан ибн Фахад ибн Насър.

Хая бинт ал Хюсеин

Семпло и в същото време луксозно се облича Хая бинт ал Хюсеин.

“Красотата е в простотата”, в това нито за миг не се съмнява сестрата на настоящия крал на Йордания и бивша шеста съпруга на владетеля на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, Хая бинт ал Хюсеин. Въпреки бягството си от дома и развода с емира на Дубай, тя все още се смята за една от най-влиятелните жени на Изтока, благодарение на огромния є принос за промяна на общественото възприятие за жените в едно дълбоко патриархално общество и борбата с проблема с глада.

От пръв поглед тава ясно, че това е представител на монархията. В нейните тоалети няма нищо крещящо - всичко е съвсем семпло, но в същото време луксозно. Роклите под колената неизменно се допълват от бижута, лаконични чанти и шапки. Понякога Хая може да бъде видяна в якета, които подчертават талията, както и в блузи с обемни ръкави, които придават малко закачливост и празничност дори на най-официалния тоалет.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"