Арестович: Зеленски е изоставен от Запада

Украинският президент развъждал масова корупция

Според него Киев трябва да се откаже от загубените територии

Диктаторите свършвали еднакво

Володимир Зеленски е изоставен от всички диктатор, който броди в дъното на бункера в нежелание да се изправи пред реалността и истерично крещи за незабавна победа, която не е в състояние да постигне. Това пише в социалните мрежи бившият му съветник Алексей Арестович по повод скорошна статия за Зеленски в британското списание “Тайм”.

“Отначало някой се държи като диктатор и вместо да следва нормалния път на ускорено развитие, избира стагнацията. След това някой развъжда масова корупция. След това някой развъжда омраза към всяко мнение, различно от неговото. Година и половина по-късно идва есента както в отношенията със Запада, така и със собствения народ”, пише Арестович.

Според него статията показва един авторитарен тип, чието обкръжение се страхува да му каже истината. “Не, това не е директен паралел с Хитлер. Не става дума за паралели, става дума за модели”, казва Арестович и подчертава, че “всички диктатори, откъснали се от реалността (в името на своите фантазии), свършват еднакво”.

Тази статия осъжда Зеленски на самота и на съд от историята - самота, за която няма кого да порицае, освен себе си, добавя още Арестович, станал известен с ежедневните си брифинги в хода на войната. Той подаде оставка след като през януари допусна, че руска ракета може да е попаднала в жилище в Днипро след сваляне от украинското ПВО. Арестович отдавна е заявил апетитите си за президентския пост, а в предизборната му програма се предвижда Украйна да се откаже от земите, завзети от Русия, ако бъде приета в НАТО.

В цитирната от него статия на “Тайм” се казва, че след двайсет месеца във войната около една пета от украинската територия остава под руска окупация. Десетки хиляди войници са убити, а Зеленски усещал по време на пътуванията си, че глобалният интерес към войната е отслабнал. Както и нивото на международната подкрепа за украинската кауза.

“Най-страшното е, че част от света свикна с войната в Украйна. Изтощението от войната преминава навсякъде като вълна. Виждаш го в САЩ, в Европа. Вече никой не вярва в нашата победа, освен мен самия”, коментира Зеленски пред изданието.

“Тайм” обръща внимание, че обществената подкрепа за помощта за Украйна спада от месеци в Съединените щати, а посещението на Зеленски не е направило нищо, за да я съживи. Около 41% от американците искат Конгресът да предостави още оръжие на Киев, което е спад от 65-те процента през юни. Тогава Украйна започна мащабна контраофанзива, която напредваше с мъчителен ритъм и с огромни загуби, правейки все по-трудно за Зеленски да убеди партньорите, че победата е зад ъгъла. С избухването на войната в Израел дори само задържането на световното внимание върху Украйна се превърна в много голямо предизвикателство, посочва авторът на статията Саймън Шустер.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"