Арестуваха измамници, хакнали банкова сметка

Удар на столичната полиция по сигнал на бизнесдама

Лакомите бандити отишли заедно да теглят чуждите пари

Направили им капан в банка

Икономически полицаи от София задържаха трима, опитали да източат пари от банковата сметка на бизнесдама.

Разследването започнало след сигнал на столичанката от края на миналата седмица, че на електронната си поща е получила мейл с фактура, по която е преведена голяма сума от банковата ѝ сметка. Полицейски експерти по киберсигурност проверили компютъра и смартфона на жената и установили нерегламентиран достъп до нейната комуникация и подменен IBAN на сметка. Най-вероятно чрез фишинг (пускане по пощата на някакво лъжливо съобщение, което провокира получателя да го отвори - б. р.), било хакнато електронното банкиране на дамата, след което да се направи фалшива фактура с подменена разплащателна сметка било като детска игра.

По компютърен път парите били взети от сметката, но не и изтеглени физически заради почивните дни. Това дало шанс на криминалистите в понеделник да направят капан в едни от банковите клонове в София, където се очаквало да дойде някой и да прибере плячката. Дошъл обаче един, а цели трима лакоми измамници, които били закопчани с белезници преди да получат и стотинка от откраднатата сума.

При обиски в домовете и квартирите им са иззети множество разпечатки от извлечения по банкови сметки, мобилни устройства, флаш памети и копия на лични документи, както и предмети и технически средства, ползвани за затапване или деактивиране на заключващи системи на автомобили.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"