Арманд Дуплантис - Рекордьор на 20

Един от най-старите световни рекорди в леката атлетика вече е в историята. В продължение на 26 години върховото постижение в овчарския скок на открито бе дело на легендарния Сергей Бубка - 6,14 м. И изглеждаше този феноменален резултат на украинеца ще остане още десетилетия. Но преди седмица 20-годишният швед Арманд Дуплантис прелетя 6,15 метра, с което затвърди името си на новия властелин в най-зрелищната дисциплина на атлетиката. С рекордите в зала скандинавецът се разправи по-рано. През февруари в Полша той скочи 6,17 м, а седмица по-късно се извиси на 6,18 м в Шотландия.

Исках да бъда най-добрият още, когато бях с памперси и скачах в задния двор на къщата ни - признава Арманд Дуплантис. - Не знам как да обясня това чувство, но мечтаех от тригодишен да бия световния рекорд.

Всъщност, когато Сергей Бубка стига до историческото си постижение през 1994-а в Сестриере, шведът още не е бил роден. Той идва на бял свят 5 години по-късно. А след още 20 пренаписва световната история в атлетиката. Любопитното е, че и двамата поставят рекордите си в Италия. Дуплантис прави това в Рим и за пореден път организира „солов концерт”. По неписано правило, когато шведът е в сектора, конкуренцията му постепенно се оттегля „в сянка”. Така стана и сега. На 5,85 скандинавецът вече бе останал сам. После с огромен аванс скочи 6 м и веднага поръча летвата на 6,15 м. И чудото стана!

„Падна огромен товар от плещите ми - призна рекордьорът. - Все ме питаха, кога ще го направя и ето, че най-после го постигнах. А и вече няма да има неразбирателство. Всички рекорди са мои!”

И по всичко личи, че след оттеглянето на именития Юсейн Болт атлетиката има ново лице.

А успехите на Арманд изглеждат предопределени. Закърмен е със спорт още от дете. Баща му Грег Дуплантис е американец, бивш състезател в овчарския скок със завиден резултат - 5,80 м. Сега той е и негов треньор. Майка му Хелена пък е шведка, била е волейболистка и състезателка по седмобой. Семейството живее в САЩ, но младежът избира да се състезава за родината на майка си.

А легендата гласи, че когато е още с памперси Арманд се покатерва на дърво в двора на къщата им в Лафайет, щата Луизиана (САЩ). Случаен минувач забелязва детето и в ужас се обажда на 911. Оттогава малчуганът е запленен по висините. Започва да скача още от 4-годишен, като използва дръжка за метла, защото прътът е твърде дълъг за него. А диванът служи за приземяване. Талантът има два по-големи братя - Андреас и Антоан, които също тренират овчарски скок. „И тримата обожавахме да скачаме - признава Арманд. - А като най-малък бях готов на всичко, за да ги победя.”

За да тренират момчетата на воля таткото прави в двора на къщата скочище. И до не много отдавна Арманд именно там се подготвя. Дори има видео как малчуганът се засилва и скача 3 метра. Едва когато талантът започва да прави резултати над 5,80 м бащата решава, че вече е опасно да се скача у дома, защото юнакът може да закачи покрива на съседната къща. Така Дуплантис започва да тренира в близкия колеж.

Всъщност още на 7 г. Арманд усвоява техниките с истински прът и става световен рекордьор за тази възраст със 188 см. Оттогава получава и прякора Мондо, от Мондиал. А на 16 чупи всички върхови постижения за различните възрасти и започва да се състезава при големите.

„За мен скачането бе нещо нормално, то ме правеше щастлив - казва състезателят, който доскоро тренираше активно и бейзбол. - Това е същото, както за някои момчета футболът на двора. Е, в това време аз преодолявах височини.”

Така освен рекордите Арманд добавя към биографията си световна титла до 18 и до 20 г., европейско злато при юношите, още 18-годишен покорява Европа при мъжете, а на 19 взима и сребро от Мондиала.

Иначе младежът има съвсем обикновени физически данни - висок е 181 см и тежи 79 кг. Не е мощен и висок, но е много бърз и уникално техничен. И именно това е залог за спортното му дълголетие. За разлика от други спортове, където юношеската и младежка възраст са предимство, в овчарския скок това не е така. Там е нужна мъжка, груба сила - такава, каквато дори 20-годишен все още не притежава. Затова, колкото по-зрял става Арманд, толкова по-високо ще скача. Разбира се, ако не се отклони от траекторията на развитие, която му задава неговият баща. За момента изкушенията към момчето са големи, но едва ли Мондо ще се поддаде на на тях. Донякъде приликата на скачача с Юсейн Болт е голяма, но атлетът притежава и скандинавско хландокръвие. Иначе е весел, открит и сякаш не съзнава каква дарба носи в себе си.

А след като би „брадатия” рекорд на Бубка, сега е ред да преброим колко пъти Арманд ще го направи. И двамата имат равен старт, тъй като постигат първите си върхови постижения на 20 г. Именитият украинец има зад гърба си 35 поправки, докато Мондо засега три. И още нещо, Бубка не бързаше с рекордите, но всеки 1 сантиметър подпечатваше със $100 000 премия от Международната федерация. А дали Дуплантис ще го последва и в тази стратегия, предстои да видим.

 

Овчарският скок му е призвание

Арманд е един от най-ярките таланти в съвременната атлетика. Имахме нужда от такава личност след оттеглянето на Юсейн Болт и ето, че той се появи. А иначе, ако човек не знае кой е, в живота Дуплантис е съвсем обикновен младеж, здраво стъпил на земята. Много е мотивиран, концентриран и постоянен. Хубавото е, че той няма колебания. Знае, че е роден за овчарския скок и изцяло е отдаден на спорта. Този световен рекорд е само една спирка по път му нагоре.

Добромир Карамаринов, член на Съвета на Световната федерация и президент на родната централа

 

Имаме голяма звезда за години напред

Невероятен резултат! Много се радвам за Арманд, че след толкова време успя да подобри моя рекорд. Поздравявам и цялото му семейство, които са неотлъчно до него. Прекрасни хора са! Още по-щастлив съм за леката атлетика като цяло, защото вече имаме толкова голяма звезда за години напред. Пожелавам му да покори още много нови висини.

Сергей Бубка, бивш световен рекордьор

 

Важно е да скача, колкото се може по-високо

Когато човек работи в правилна посока, всичко ти се струва лесно. Но тези резултати са плод на много, много труд. Арманд сбъдна една от мечтите ми - подобри световния рекорд, сега идва олимпиадата. Самият аз не успях да отида на игрите. Но ето, че той ще има този шанс. И там ще бъде още по-добър. Някои хора недоволстват, че Мондо се състезава за Швеция, а не за САЩ. И очаквам негативни реакции по време на игрите. Но Арманд върви по стъпките на майка си и в това няма нищо лошо. За него е важно да скача колкото се може по-високо!

Грег Дуплантис, баща и треньор

Победи идола си

Големият идол на Арманд Дуплантис обаче не е Сергей Бубка, а бившият световен рекордьор, №1 на планетата и в Европа Рено Лавийени, когото побеждава на Евро 2018. Тогава 18-годишният феномен преодолява 6,05 м от първия опит и грабва златото. С това Мондо стана най-младият шампион при мъжете, както и най-младият атлет в историята, преодолял 6 м. А французинът взима бронз с 5,95.

„Той беше моят идол - казва Арманд. - Личност, която исках да бъда. Още от първия ни досег двамата изградихме приятелство. Рено ми е като ментор, аз бях нещо като чирак при него”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Красимира Станкова

Този уебсайт използва "бисквитки"