Армения иска да поръча балистични ракети Pralay от Индия

Правителството на Армения се стреми да постигне споразумение с Индия относно закупуването на балистични ракети Pralay. Това съобщи специализираното индийско издание Idrw.

Според публикацията, закупуването на балистични ракети Pralay трябва да изравни възможностите на ракетните войски на Армения и Азербайджан, който е въоръжени с балистични ракети LORA.

Закупуването на индийски ракети с обсег на полета 500 км може да осигури на Армения надеждно и далекобойно средство в случай на нова война.

В момента, поради чувствителността на въпроса за продажбата на такива оръжия на Армения, няма подробности за дискусиите, както и официален отговор от Индия.

Балистичната ракета Pralay има максимален обсег на полет от 500 км и е оборудвана с бойна глава от 500-1000 kg. Насочването е изключително инерционно, а ракетата може да бъде изстреляна от самоходна платформа.

Днес Армения вече е въоръжена с индийските ракетни системи Пинака с максимален обсег на действие 90 км.

След поражението във втората карабахска война през 2020 г. Ереван започна да превъоръжава собствените си въоръжени сили. Основният интерес беше закупуването на оръжия в Индия, която има мощен отбранително-промишлен комплекс и има възможност да произвежда голям брой различни оръжия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"