„Арт Поток“ превзема Южното Черноморие

Театър, изкуство, премиери на книги и концерти в Лозенец, Царево и Приморско

Актьори, певци и писатели идват за деветото издание на фестивала

Днес (12 юли) началото на фестивала „Арт Поток“ (който ще продължи до 22 юли) ще постави международната изложба „Бързо, но не чак толкова“, която ще се открие в Историческия музей на град Царево. В нея участие ще вземат млади и утвърдени творци, а експозицията ще включва творби от всички области на визуалните изкуства. Пред публиката ще се представят художниците Камен Старчев, Валери Чакалов, Васил Колев, Васко Ернст Бърдаров, Лилия Колева-Бърдарова, Емануела Ковач и други. Селекцията е дело на художника Стефан Божков, арт директор на фестивала.

„Арт Поток“ се организира за девети пореден път от Hacienda Beach, Община Царево и Община Приморско. Тази година форума се реализира с  финансовата подкрепа на Министерство на културата. Фестивалът дава сериозна заявка да се превърне в арт събитието на лятото за цялото Южно Черноморие, след Лозенец и Царево, за първа година ще има арт събития и в Приморско, които ще са безплатни за всички жители и гости на курорта.

По време на „Арт Поток“ 2024 предстоят и няколко морски театрални премиери. Откриването на 12 юли ще е с пиесата на Нийл Саймън „Семейство Едисън от 2-ро авеню“, постановка на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“-Плевен с участието на Емануела Шкодрева и Кръстю Лафазанов, режисьор е Антон Угринов. На 13 юли е премиерата на комедията „Молба за напускане“ от Алексей Клас, продуцирана от Кирил Кирилов и „Ажур Пико“ с участието на Руслан Мъйнов, Филип Буков, Петьо Петков-Шайбата, Силвестър Силвестров, Антоан Петров-Анди и Петър Данов. За първи път на морето на 14 юли ще бъде представен и моноспектакъла „Старецът и морето“ (носител на награда „Аскеер“ 2023 за сценография), постановка на Драматичен театър „Н.О.Масалитинов“,Пловдив с участието на Красимир Ранков. Хитовото представление на Народен театър „Иван Вазов“ – „Богът на касапницата“ от Ясмина Реза ще се играе на 20 юли, режисьор е Антон Угринов, а в главните роли влизат Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Александра Василева и Радена Вълканова. Голямата премиера по време на „Арт Поток“ е предвидена на 19 юли, когато ще се играе „НеТАКТично“ от Юлия Манукян, с участието на Герасим Георгиев-Геро и Симфониета Враца с диригент Левон Манукян. Всички представления ще се играят на сцената на читалище „Георги Кондолов“, Царево от 21:00ч., а билетите вече са пуснати в продажба.

Финалът на театралния маратон ще бъде поставен на 21 юли с „Боже мой“ от Теа Денолюбова на режисьора Стоян Радев, постановка на Народен театър „Иван Вазов“ с участието на Христо Мутафчиев. Представлението ще се играе в бар-ресторант „Спомени“ в гр. Приморско.

Традиционно по време на „Арт Поток“ ще има и премиери на книги. За първи път на морето ще се проведе своеобразно токшоу по книгата „Истории от ръчния багаж“ с участието на автора Георги Милков, а модератор ще бъде Георги Тошев. Началото на събитието е 19:00 ч., а локацията е бар Gypsy на Централния плаж в Лозенец. Премиера по време на фестивала ще има и томчето „Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата“ от Кристина Патрашкова, която ще раздава автографи на 14 юли от 20:30 ч. в бар By The Way. На 15 юли от 20:30 ч. на същата локация в Лозенец, журналиста и продуцент Георги Тошев ще представи биографичната си книга „Татяна Лолова от А до Я“. По време на събитието ще се излъчи и новия документален филм за актрисата, с което ще се отбележи 90 години от нейното рождение. Край морето се завръща и Иво Сиромахов с новата си книга „Очила и други разкази“. Той кани читателите си на 20 юли от 15:30 ч. бар Gypsy на Централния плаж в Лозенец.

За първа година в програмата на „Арт Поток“ се включва и Приморско. На 16 юли от 21:45 ч. на откритата сцена пред Общината ще гостува бразилската музикална звезда Уил Сант. Новият талант на боса нова, който е изгряващ артист на бразилската музикална сцена ще изнесе безплатен концерт за всички жители и гости на курорта. Певецът-композитор и мултиинструменталист, интерпретира по невероятен начин класики от Жоао Жилберто, Том Жобим, Каетано Велосо и Жилберто Гил. Сант е еманация на носталгията по бохемския дух на живота в Рио през 60-те и на романтиката по боса нова.

На 17 юли отново пред Община Приморско от 21:45ч. ще е концерта на Cinga Manga Funk. В групата влизат Ева Перчемлиева (вокали и перкусии), китаристите Ангел Демирев и Пепи Миланов, Христо Минчев (бас китара) и Кирил Добрев (барабани). Проектът Cnga Manga Funk се появи на музикалната ни сцена с летящ старт и със страстта на петима музиканти към ромската музика в нови аранжименти. 

През тази година продуцента не „Арт Поток“ Димитър Тодоранов ще е лице и на информационната кампания на Philip Morris Bulgaria #ПромениКартинката. От 2021 г. насам тя споделя фактите и алармира за глобалния проблем със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове и цели да провокира към отговорно потребителско поведение. #ПромениКартинката и фестивала „Арт Поток“ обединяват усилия тази година в каузата за опазване на българското Черноморие от замърсяването с неправилно изхвърлени фасове и други отпадъци.

В рамките на фестивала в Лозенец, Царево и Приморско, посетителите ще имат възможност да се запознаят с креативните и въздействащи визии на кампанията и да научат повече за глобалния проблем. Всички желаещи могат да посетят страницата на кампанията www.promenikartinkata.bg, за да научат повече за тазгодишните инициативи и за това как могат да се включат.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"