Асен Василев: Ще има серия от обществени обсъждания за актуализация на бюджета

Основната ни задача е спрем изтичането на финансов ресурс и да увеличим събирането на приходите, каза министърът на финансите Асен Василев, който заедно с министри от кабинета направи пред журналисти отчет за дейността на правителството от встъпването му в длъжност на 12 май.

Ще има серия от обществени обсъждания за актуализация на бюджета, като целта ни е да няма увеличение на дефицита. Възможно е това да стане чрез рязане на капиталови разходи, каза министър Василев. Мерките за борба с пандемията бяха бюджетирани до края на март, пари за тях до края на май бяха намирани от различни пера. Нямаше актуализация на държавния бюджет и нашата първа задача беше да направим план-сметка за изборите и да осигурим ритмичната работа на правителството, каза Василев. Част от мерките срещу пандемията продължиха да се изпълняват както преди, а друга част от тях бяха предоговорени с работодателите и синдикатите. Осигурихме 2.5 млрд. лева в подкрепа на бизнеса и за подпомагане на най-уязвимата част на населението, каза Василев.

В управлението на финансите видяхме, че няма контрол - превантивен и последващ на обществените поръчки. Не видяхме отношение на стопанин към обществените пари и те бяха харчени безконтролно, каза Василев. Вече има повишена събираемост на данъците от страна на НАП, като се очаква да съберем доста повече пари в бюджета, каза министърът. Той добави, че са наваксани изоставанията в агенция "Митници". Василев даде и пример с пристанище "Росенец", през което минава нефтът за рафинерията "Лукойл",  където е имало само седем служели на Агенция "Митници" .

В големите предприятия е засилен контролът върху парите, които се държат в наличност. Половината от държавния ресурс е бил харчен, вместо по закона за обществени поръчки и тръжни процедури, чрез вратичка за спешни и неотложни случаи. Това се е превърнало в порочна практика, добави той. Работи се по решение на МС, което силно да ограничи тази практика. През заобикаляне на ЗОП е установен голям теч за закупуване на горива за отопление, с който по 300 лева на тон са текли в някои джобове, каза министърът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"