Атина подкрепя Скопие за ЕС (обзор)

При спазване на условията за добросъседство

Гърция иска решение на спора със София без да се намесва

Разделянето на РСМ и Албания би било „катастрофално“

Условието на Атина за процеса по присъединяване на Скопие към Европейския съюз е "отлични добросъседски отношения", подчерта гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от БНР, който разговаря в четвъртък вечерта с министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев в рамките на икономически форум в Атина.

"Гърция подкрепя присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз при стриктно спазване на условието за добросъседство", заяви на срещата гръцкият премиер Мицотакис. Според коментари в медиите на политически анализатори, "Атина очаква решение на спора Скопие-София без да се намесва в него".

Гърция настоява и за стриктно спазване на Преспанското споразумение между двете страни.

Двамата премиери обсъдиха и сътрудничество в областта на инвестициите, туризма и търговията.

Премиерът на Република Северна Македония бе в Атина за участие в Делфийския икономически форум.

Медиите в южната ни съседка цитират и изявление на заместник-министърът на външните работи на Гърция Варвициотис според когото, Атина приема като "катастрофално за стабилността в региона" разделянето на Скопие и Тирана по пътя към приемането им в Евросъюза.

Европейското бъдеще на Скопие беше тема и на срещата същия ден между гръцкия първи дипломат Никос Дендиас с вицепремиера на правителството на Република Македония Никола Димитров, без официални изявления след разговора.

Международните наблюдатели припомнят, че РСМ води активна дипломатическа кампания пред ЕС и държавите-членки в подкрепа на своята кауза от седмици. По-рано тази седмица министър-председателят Зоран Заев заяви, че Северна Македония никога няма да се откаже от своите език и идентичност, „в името на членство в ЕС“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"