Афганистанец е арестуван в САЩ, канел се да извърши терористична атака в деня на изборите

Афганистански гражданин, живеещ в Оклахома, е обвинен в заговор за извършване на терористична атака, вдъхновена от "Ислямска държава" в деня на изборите в САЩ.

Твърди се, че Насир Ахмад Таухеди е планирал да открие огън по тълпи, за да попречи на гласуването на 5 ноември, според министерството на правосъдието. Мерик Гарланд, главният прокурор на САЩ, каза, че Таухеди и неназован непълнолетен съзаговорник са планирали да умрат като мъченици.

След като беше арестуван в понеделник, 27-годишният Таухеди беше обвинен в заговор и опит за предоставяне на материална подкрепа на ИДИЛ и получаване на огнестрелно оръжие, което да бъде използвано за извършване на терористичен акт.

Като част от предполагаемия заговор той наскоро е закупил две пушки AK-47, ликвидирал е активите на семейството си и е купил еднопосочни билети за съпругата и детето си, за да се приберат в Афганистан, съобщи министерството на правосъдието. След ареста си той признал пред следователите, че е планирал да атакува „големи тълпи от хора“ в деня на изборите.

Таухеди е влязъл в САЩ през 2021 г. със специална имигрантска виза и е под статут на условно освобождаване в очакване на присъдата по имиграционното му производство. Той се появи за първи път във федерален съд в Оклахома във вторник.

„Този ​​обвиняем, мотивиран от ИДИЛ, е заговорничил да извърши насилствено нападение в деня на изборите, тук, в нашата родина“, каза Кристофър Рей, директор на ФБР. „Тероризмът все още е приоритет номер едно на ФБР и ние ще използваме всеки ресурс, за да защитим американския народ.

ФБР каза, че е иззело телефона на Таухеди и е открило комуникацията му с вербовчик и обучител, свързан с "Ислямска държава". Открита е и терористична пропаганда в неговия акаунт в iCloud и Google. Агенцията добави, че той е дарил пари за неназована благотворителна организация, която насочва пари към ИДИЛ, определена за чуждестранна терористична организация съгласно федералния закон на САЩ.

Разследващите се сдобиха и с видеозапис, заснет на 20 юли, в който Таухеди чете на малката си дъщеря и на друго дете текст, възхваляващ мъченичеството.

Във вторник Кен Маккалъм, генералният директор на MI5, предупреди, че подновените усилия на ИД за извършване на заговори за масови убийства на Запад са терористичната тенденция, която „ме безпокои най-много“.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"