Африканците не искат демокрация

Корумпирала политиците и водела до обедняване

Младите хора искат твърда ръка

Африканците са все по-недоволни от начина, по който работи демокрацията в техните страни през последното десетилетие, става ясно от мащабно проучване на “Афробарометър”.

Нарастващото недоволство е свързано с възприятията, че икономическите условия са се влошили, а корупцията и безнаказаността са се увеличили, пише британският в. “Гардиън”.

Вестникът отбелязва, че на фона на поредицата от държавни преврати, най-вече в Западна Африка, младите хора на континента са все по-склонни да подкрепят военно управление.

През последните няколко години също така се наблюдавало разрастване на протестите срещу увеличаването на данъците и намаляването на субсидиите, най-често в тези страни, където гражданите смятат, че държавните лидери са корумпирани.

Демокрацията бележи най-голямо отстъпление в Южна Африка - едва 43% от запитаните са съгласни, че тя е “по-добра от всеки друг вид управление”. Това е спад с 29 процентни пунка, на фона на хронично висока безработица, корупция и неработещи обществени услуги.

В Мали, където управлява военна хунта след преврати през 2020 г. и 2021 г., само 39% от респондентите са оценили демокрацията като по-добра от другите форми на управление, което е спад от 23 процентни пункта спрямо преди 10 години. Междувременно неодобрението на военното управление е спаднало от 70 процента до едва 18 процента, отбелязва още “Афробарометър”.

“Комбинацията от доверие в армията, разочарование от лошото управление и избледняващи спомени за суровите реалности, преживяни по време на предишните военни правителства, намалява съпротивата срещу авторитарното управление”, посочва докладът.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"