БАБХ даде ден отсрочка за умъртвяването на прасетата в Кресна

Само 10 семейства не са заклали доброволно животните си

Повечето стопани в Кресна са умъртвили доброволно прасетата си, след като областната епизоотична комисия обяви в края на миналата седмица огнище на Африканска чума в града. Срокът изтече вчера. Днес започват принудителните мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

БАБХ реши да даде отсрочка до утре на собствениците на свине в града, за да могат хората доброволно да ги умъртвят и да имат правото да усвоят месото и помощта за дезинфекция, предаде БНР.

По актуализирания в общината списък животните, които трябва да бъдат ликвидирани са около 180. Миналия четвъртък беше потвърдено първото в областта огнище на африканска чума, след като излязоха резултатите от пробите на прасе, намерено в река Струма. Хората имаха срок от три дни да умъртвят доброволно животните си, като можеха да оползотворят месото и да разчитат на държавна помощ от 300 лева на стопанство. Повечето от тях го направиха.

Само десет семейства не са се съобразили с разпореждането, заяви кметът на Кресна Николай Георгиев. Той коментира, че хората, които не са умъртвили прасетата си, не са били в града.

Д-р Петър Матеев от БАБХ, който е и официален ветеренираен лекар в Кресна, сподели, че експертите ще обиколят всички дворове в къщите.

Служители на Агенцията по безопасност на храните и полицията направиха организация за днешната акция, като определиха няколко КПП-та със зони за дезинфектиране и маршрути до ямата за загробване на животните. Въпреки че международният път за Гърция минава през град Кресна, до затруднения на движението няма да се стигне, увериха от полицията.

В съседните общини Струмяни и Сандански местните власти призовават хората също да умъртвят животните си, за да се спре разпространението на заболяването и да минимизират икономическите загуби.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"