База на НАТО в Германия в повишена готовност за атаки (обзор)

Разузнавателна информация показала риск от тероризъм

Военновъздушната база на НАТО в германския град Гайленкирхен повиши нивото на сигурност “въз основа на разузнавателна информация, която разкрива потенциална заплаха”, предаде Ройтерс.

“Целият основен персонал извън участващи в мисия е изпратен у дома като предпазна мярка”, се казва в изявление в социалната мрежа “Х”, без да се дават подробности.

Нивото на заплаха е било повишено до второ от общо четири състояния на тревога. То се определя като “инцидент (който) се е случил или е получена разузнавателна информация, показваща, че някаква форма на терористична акция срещу организации или персонал на НАТО е много вероятна”.

За втори път базата, където се намира въздушният флот на НАТО от разузнавателни самолети AWACS, повишава нивото на сигурност след инцидент миналата седмица. Тогава военна база в близкия град Кьолн беше временно отцепена, докато властите разследваха възможен саботаж на водоснабдяването.

Същия ден базата в Гайленкирхен също съобщи за инцидент с опит за нахлуване, който предизвика пълно изпразване на помещения.

НАТО е предупреждавала в миналото за кампания от враждебни дейности, извършвани от Русия, включително актове на саботаж и кибератаки. Русия пък редовно обвинява НАТО, че заплашва сигурността ѝ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"