Байдън няма да помилва сина си, ако бъде признат за виновен по обвиненията за употреба на оръжие

Байдън няма да помилва сина си, ако бъде признат за виновен по обвиненията за употреба на оръжие. Президентът на САЩ Джо Байдън в интервю за телевизия ABC изключи възможността за помилване на сина си Хънтър, ако бъде признат за виновен след производство в Окръжния съд на Делауеър.

„Да“, каза Байдън на въпрос дали ще приеме изхода от процеса в Делауеър, където в момента се гледа делото за притежание на оръжие на Хънтър. Президентът отговори утвърдително и на въпроса дали изключва възможността да помилва сина си, посочва ABC.

Разследването на Хънтър Байдън за притежание на оръжие започна през 2018 г., когато стана известно, че той е употребявал наркотици през този период и в същото време притежава револвер. Американският закон забранява на хората, които употребяват или притежават наркотици, да купуват или притежават оръжия.

През септември 2023 г. голямо жури в Делауеър потвърди, че американските прокурори са обвинили Байдън в три престъпления, свързани с притежание на оръжие. Двете престъпления са за това, че през 2018 г. при закупуването на револвер "Колт Кобра" е излъгал писмено, че не употребява наркотици. Третият е нарушение на закон, който забранява на наркозависимите да притежават огнестрелно оръжие.

Въз основа на съвкупността от обвинения Байдън може да получи до 25 години затвор: две точки включват максимално наказание от 10 години затвор и глоба от 250 000 долара, третото носи максимална присъда от 5 години затвор и глоба от 250 000 долара.

New York Times отбеляза, че е малко вероятно Хънтър Байдън да бъде осъден на действителна присъда затвор, тъй като престъплението не е насилствено и обвиняемият не е бил преследван преди това за нарушения с оръжия. Изданието не изключва страните да успеят да договорят сделка, в която Хънтър Байдън да се признае за виновен. Но правният екип на Джо Байдън вярва, че прокурорите възнамеряват да отнесат случая до съда, за да избегнат обвиненията в фаворизиране на сина на президента, добавя The New York Times.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"