Байдън обяви мораториум върху сондажите за петрол и газ

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви мораториум върху сондажите за петрол и газ във федерални земи и води. Той освен това съобщи, че ще организира през април световна среща на високо равнище за климата, се посочва в комюнике на Белия дом, информира БТА.

По-късно американският президент  ще подпише указ, уточняващ мерките в подробности.

Мораториумът, който Байдън обеща предизборно, няма да важи за вече отпуснати концесии за сондажи.

Новият американски президент се ангажира да запази 30% от федералните земи и води незасегнати от човешка дейност до 2030 г., за да бъде спряна загубата на биоразнообразие.

Той също така ще нареди на ресорните федерални агенции да инвестират в районите, които са икономически зависими от изкопаемите горива, и да окажат помощ на хората, най-засегнати от климатичната криза.

Близо една четвърт от парниковите емисии на САЩ се падат на енергия, добита във федерални земи и води, показва правителствен доклад от 2018 г. В същото време, по данни на министерството на вътрешните работи, концесиите за петролни и газови сондажи, както и добивът на въглища, са донесли близо 11,7 милиарда долара приходи на федералното правителство през 2019 г., отбелязва АФП.

Новата американска администрация освен това ще организира световна среща на високо равнище на 22 април - Международния ден на Земята.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"