Байдън обяви осем милиарда долара военна помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви повече от 8 милиарда долара военна помощ за Украйна, за да помогне на Киев да "спечели тази война" срещу руските нашественици, съобщава Reuters.

Помощта включва първата доставка на прецизно управляема плъзгаща се бомба, наречена Joint Standoff Weapon, с обсег до 81 мили (130 км). Ракетата със среден обсег дава на Украйна значително подобрение на оръжията, които използва, за да удари руските сили, което позволява на украинците да го правят на по-безопасни разстояния.

Бомбата, способна да поразява цели с висока точност, трябва да бъде пусната от бойни самолети.

„Байдън няма да обяви, че Вашингтон ще позволи на Украйна да използва американски ракети, за да удари цели по-дълбоко в Русия”, каза американски служител.

Американският президент заяви, че подкрепата за Украйна, в която Русия нахлу през февруари 2022 г., е основен приоритет за САЩ.

 „Ето защо днес обявявам увеличаване на помощта за сигурността на Украйна и поредица от допълнителни действия, за да помогнем на Украйна да спечели тази война“, каза Байдън.

По-голямата част от новата помощ, 5,5 милиарда долара, трябва да бъде разпределена преди края на фискалната година в САЩ в понеделник. Други 2,4 милиарда долара са в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която позволява на администрацията да купува оръжия за Украйна от компании, вместо да ги изтегля от запасите на САЩ.

„Това ще предостави на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана, безпилотни въздушни системи и боеприпаси въздух-земя, както и ще подкрепи украинската отбранителна индустриална база и ще окаже подкрепа на нуждите ѝ за поддръжка", каза още Байдън.

По думите на американския президент министерството на отбраната ще ремонтира и предостави на Украйна още батареи за противовъздушна отбрана и още ракети "Пейтриът". Байдън също така е наредил на Пентагона да разшири програмата за обучение на украински пилоти на F-16,  включително да окаже подкрепа за обучение на още 18 пилоти догодина.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"