Байдън се отказа от президентската надпревара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще прекрати кандидатурата си за преизбиране, като каза, че „това е в най-добрия интерес на моята партия и на страната“.

Решението му идва четири месеца преди американците да отидат до урните, преобръщайки надпреварата за Белия дом и следва седмици на интензивен натиск от страна на колегите демократи след колеблив дебат срещу републиканеца Доналд Тръмп в края на юни.

В писмо, публикувано в профила му в социалните медии, той каза, че е било най-голямата чест в живота му да служи като президент.

„И въпреки че имах намерение да се кандидатирам за преизбиране, вярвам, че е в най-добрия интерес на моята партия и страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата си“.

Той каза в изявлението си, че ще се обърне към нацията по въпроса следващата седмица.

Президентът Байдън благодари на своя вицепрезидент Камала Харис, като каза, че тя е „изключителен партньор“.

Това е първият път, когато президент на САЩ се отказва от преизбиране от десетилетия. Последният, който реши да не се кандидатира за втори пълен мандат в Белия дом е Линдън Джонсън през 1968 г. Изявлението на Байдън обаче идва месеци по-късно в кампанията в сравнение със съобщението на Джонсън. 

Това е и най-новото шокиращо развитие в силно натоварена политическа кампания, която включва и опита за убийство на Доналд Тръмп.

Но дори опитът за убийство и неговият бурен ефект върху надпреварата не можаха да спрат загубата на подкрепа, с която се сблъска Байдън сред демократите в Конгреса. 

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"