Балтийските страни и Полша искат пари от ЕС за защитна линия по границите с Русия и Беларус

Членуващите в НАТО Полша, Естония, Латвия и Литва ще искат финансиране от Европейския съюз за изграждане на мрежа от бункери, бариери и военни складове по границата си с Русия и Беларус, съобщиха представители на Естония, цитирани от Асошиейтед прес.

Трите балтийски държави обявиха плана за "Балтийска отбранителна линия" през януари, а през май Полша огласи подобен проект, наречен "Източен щит", целящ укрепване на границите с руския ексклав Калининград и с Беларус.

"Необходимостта от (балтийска) отбранителна линия произтича от ситуацията със сигурността и е в подкрепа на новата концепция на НАТО за предна отбрана", отбеляза в изявление естонският министър на отбраната Хано Певкур, предаде БТА. "Изключително важно е да съгласуваме дейностите си с Полша", подчерта той. "В същото време тя укрепва сигурността на ЕС и военната защита на неговите граници, поради което ясно виждаме, че ЕС също би могъл да подкрепи финансово проекта", каза той.

Министрите на отбраната на четирите държави, разположени на източния фланг на НАТО, се срещнаха в петък в латвийския град Даугавпилс, за да обсъдят финансирането на проекта. Те не уточниха какъв размер на финансовата помощ ще искат от Брюксел за проекта.

"Войната на Русия срещу Украйна показа, че създаването на физически препятствия на открит терен без естествена защита е от първостепенна важност дори при водене на високотехнологична война", заявиха те в общо изявление вчера.

"Външните заплахи на балтийско-полската граница все повече нарастват и подсилването на укрепленията по границата с Русия и Беларус "остава приоритет, допринасящ за изпълнението на ангажимента ни да защитаваме всеки сантиметър от територията на (НАТО)", посочиха министрите.

В Естония, най-малката от четирите държави, с население 1,3 милиона души, изграждането на граничната отбранителна линия е планирано на три етапа, като първия се очаква да започне през 2025 г., съобщи отбранителното й министерство.

По-рано тази година официални представители в Талин заявиха, че през следващите години Естония ще изгради до 600 бункера на обща стойност около 60 милиона евро по 333-километровата си граница с Русия . Проектът обаче вероятно ще се сблъска с трудности и забавяния, тъй като бункерите ще трябва да бъдат изградени върху частни земи.

Балтийско-полската отбранителна линия не включва крайбрежните защитни съоръжения на Балтийско море. Според естонски висши представители от сферата на отбраната в мирно време по граничните укрепления няма да се разполагат мини, бодлива тел, противотанкови оръжия или други подобни съоръжения.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"