Банката взима процент от всеки лев в брой

Финансовите институции вдигат такси през лятото

2,99 лв. на месец за обслужване на разплащателна сметка с карта

14 ст. за получаване на SMS

Банките преминават от фиксирани такси при теглене на пари в брой към такси, които са процент от сумата, показа проверка на “Труд news”. Така реално банката взима процент от всяко левче, което гражданите изтеглят от банкомат. Наред с това редица банки използват летните месеци, за да вдигат някои от таксите си за граждани.

При теглене на пари в брой от дебитна карта на ОББ от 15 юли вече събират процент от сумата плюс фиксирана такса. Например таксата за теглене от банкомат на ОББ с дебитна карта Visa Debit, Debit Visa Classic, Debit Мastercard и Debit Mastercard Standart таксата вече е 0,20 лв. плюс 0,1% от сумата, при такса от 0,30 лв. до средата на месеца. Така при теглене на по-големи суми банката взима по-високи такси. При теглене от банкомат на друга банка таксата вече е 1,17 лв. плюс 0,1% от сумата, при доскоро такса от 1,30 лв. Същата такса от 1,17 лв. плюс 0,1% от сумата вече плащат и децата от 14 до 18 години за теглене на пари в брой от банкомат на друга банка с дебитна карта Debit Мastercard.

Таксата за справка за наличност по карта на банкомат на ОББ нарасна от 0,40 лв. на 0,98 лв. А за промяна на картови данни чрез клон на банката (транзакционен лимит, обслужващ клон на картата и други) таксата нараства от 6 лв. на 9,78 лв.

От началото на юли банка ДСК вдигна редица от таксите си за граждани. Например месечната такса за поддържане и обслужване на разплащателна сметка с дебитна карта беше вдигната от 2,74 лв. на 2,99 лв. Същата такса от 2,99 лв. на месец вече плащат и притежателите на младежка карта, за които доскоро нямаше такса за обслужване. Любопитно е, че банката вече е въвела специална такса за теглене на пари, освободени по запор - 0,8% от цялата сума, но не по-малко от 9,78 лв. Доскоро нямаше специална такса за теглене на пари, освободени по запор, и хората плащаха стандартната такса за теглене на пари от гише на банката. Таксата на банка ДСК за изпълнение на кредитен превод, нареден на хартия, включително между сметки на един клиент, нарасна от 5 лв. на 7 лв.

ЦКБ пък променя някои от таксите си от 1 август. За незабавни плащания по мобилен номер (Blink) между сметки в банката и суми над 100 лв. таксата нараства от 0,50 лв. на 0,59 лв. При незабавни плащания по мобилен номер в сметка в друга банка и суми над 100 лв. таксата нараства от 1 лв. на 1,08 лв. За по-малки суми в размер до 100 лв. банката ще започне да събира такси за незабавни плащания по мобилен номер от началото на 2025 г. Таксата на ЦКБ за предоставяне на извлечения по сметки за минали календарни години (на хартиен носител) нараства от 2,05 лв. на 3,91 лв.

Пощенска банка също вдига редица такси за граждани, като промяната ще влезе в сила от 10 септември. Таксата за откриване на разплащателна сметка с превод на работна заплата нараства от 1 лв. на 1,08 лв., а месечната такса за поддържане на сметката се променя от 2,75 лв. на 2,93 лв. За получаване на текстови съобщения чрез SMS за касови операции и преводи банката ще събира по 0,14 лв., при 0,12 лв. сега. Банката вдига и редица такси по програми за комплексно банково обслужване.

Банките вдигат таксите при положение, че печалбата им продължава да нараства и за първите пет месеца на годината по данни на БНБ е в размер на 1,5 млрд. лв. Това е със 166 млн. лв., или с 12,4% повече от печалбата на банките за същия период на миналата година.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"