Барбадос скъса с британската монархия

Островната държава на Карибите стана република

Обяви Риана за национален герой

Барбадос се обяви за република, с което сложи край на управлението на британската кралица Елизабет Втора, предаде Ройтерс.

Промените бяха обявени в полунощ във вторник, на пищна церемония в столицата Бриджтаун, на която знамето на британската кралица бе сменено с флага на новата република.

Специално за церемонията в Барбадос дойде и британският престолонаследник принц Чарлз. “Създаването на тази република е възможност за ново начало. От най-мрачните дни на нашето минало и потресаващата жестокост на робството, което завинаги беляза нашата история, народът на този остров построи своя собствен път с изключителна сила на духа”, заяви принц Чарлз.

Карибската държава, известна с райските си плажове, рома си и с родената там световна звезда Риана, вече си има друг държавен глава. Това е 72-годишната Сандра Мейсън, която досега беше генерал-губернатор на страната.

Барбадос обяви независимост от Обединеното кралство през 1966 г., но оттогава подобно на Австралия и Канада признаваше британската кралица за свой държавен глава. И като република обаче Барбадос остава член на Общността на нациите.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"