Бачковският манастир дарява мощи на Свети Пантелеймон на храм в Горна Оряховица

Светият дар ще бъде предоставен на църквата "Св.Три Светители" с  благословението на великотърновския митрополит Григорий

Игуменът на Бачковския манастир Сионий дарява на храма "Св.Три светители" в Горна Оряховица мощи на чудотвореца и лечител свети Пантелеймон. Светият дар ще пристигне на 27 юли, когато Църквата почита чудотвореца изцелител. Мощите ще бъдат предоставени с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Великотърновски Григорий и ще бъдат донесени от предстоятела на горнооряховската църква отец Зоран Мамучевски.

Духовникът допълни, че се подготвя и специална мощехранителница. Стенописът е дело на Таня Пенева, която е възпитаничка на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Паното представлява житиен стенопис със сцени на чудесата, които е сътворил свети Пантелеймон. Изписана е и цялата молитва за здраве към светеца.

"Правим и нова гостоприемна за посрещане на гости, беседи и срещи. Почти е готов и новият офис. Всичко, включително и зографисването, се прави с помощта на дарители. Получаваме подкрепата на много хора от града, а съвсем наскоро бе създаден и Инициативен комитет от доброволци, които ще организират различни събития, за да се обогати още повече духовната мисия на храма. Ще се провеждат благотворителни акции, кръводарителски кампании, занимания с деца, концерти на фолклорни състави и др.", разкри отец Зоран Мамучевски.

 

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"