ББР да се продаде на чуждестранен стратегически инвеститор, предлагат от Синя България

След скандала с Българска банка за развитие

“ББР не изпълнява своята функция по закон”

От Синя България настояват за “категорично отдръпване на държавата от ролята є на търговец и собственик на бизнеси, включително банки”. В своя позиция от коалицията заявяват: “ББР не изпълнява своята функция по закон. Необходимостта в България да има държавна политика за стимулиране на инвестициите в местни малки и иновативни компании не е отпаднала, но ББР в сегашния си вид доказано не може да бъде инструмент за такава политика.”

Очертават два варианта за бъдещето ѝ.

Първият е “инвестициите на местните компании да се подпомогнат с гаранционен фонд, чрез които държавата гарантира инвестиционни заеми от банковия сектор (до определен процент от главницата) към дружества, развиващи се в определени сектори с висока принадена стойност и с експортен потенциал. ББР да се преформатира от банка в такъв гаранционен фонд”.

Вторият е “да се продаде на стратегически чуждестранен инвеститор от финансовия сектор с цел привличане на нов силен играч във все по-картелирания български банков сектор или мажоритарен дял (до 100%) от банката може да се предложи на борсата, превръщайки я в прозрачно публично дружество под регулационната рамка на ЗППЦК (Закон за публичното предлагане на ценни книжа). Такова решение не изключва създаването на държавен гаранционен фонд с парите от продажбата на ББР”, посочват от Синя България.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"