Бебе чудо се роди в Газа, след като майка му почина

Бременната в деветия месец Ола Ал-Курд нямаше търпение да хване за първи път бебето си и да даде нов живот на Газа по време на война, която уби над 39 000 палестинци и разруши голяма част от анклава. Но този специален момент така и не идва.

Израелски въздушен удар разбива семейната й къща в Ал-Нусейрат в централната част на Газа на 19 юли, според нейния баща Аднан Ал-Курд. Ола загинала в дома, чиито обитатели включвали жени, деца и възрастни хора, каза той. Но по някакъв начин бебето й оцелява, както и съпругът ѝ, който е хоспитализиран.

"Чудо е, че плодът е останал жив вътре в нея, когато тя вече е била мъртва“, казва Аднан Ал-Курд, гледайки снимка от дипломирането на дъщеря си, пред Reuters.

Експлозията, подобно на много други, убива няколко членове на едно семейство. Това е ежедневна трагедия в Газа, откакто Израел започна своята офанзива в Газа в отговор на опустошителното трансгранично нападение от палестински бойци на Хамас на 7 октомври миналата година.

Посредниците от Съединените щати, Катар и Египет се провалиха в многократни опити да осигурят прекратяване на огъня. Така че е много малко вероятно израелските въздушни удари и обстрел да спрат скоро.

„Тя искаше да държи детето си и да изпълни дома ни с неговото присъствие“, разказва Ал-Кърд. „Тя казваше: „Мамо, надявам се, че това ще компенсира загубата на моите братя мъченици и ще върне живота в нашия дом“.

Изцяло въпреки шансовете, хирурзите в болницата Ал Ауда в Нусейрат - където Ола е отведена след атаката - успяват да изродят бебето - Малек Ясин. След това той е преместен в болница Ал Акса в Деир ал-Балах и в момента лежи в кувьоз.

„Слава Богу, животът на това бебе беше спасен и сега то е живо и здраво“, казва доктор Халил Ал-Дакран в болницата, където много медицински съоръжения бяха унищожени през повече от девет месеца война.

Ал Кърд гледа снимки на трите си покойни деца, убити във войната в Газа. Той казва, че бебето Ясин е русо като починалия си чичо Омар. „Ходя да го посещавам всеки ден. Той е част от мен“, споделя Ал Кърд.

Бебетата, които оцеляват при чести израелски бомбардировки, не получават облекчение, тъй като конфликтът нанася повече разрушения в силно застроената, гъсто населена Ивица Газа.

„Всъщност сме изправени пред много големи трудности в детското отделение“, казва Ал-Дакран. Те страдат от липса на достатъчно лекарства и консумативи и имат опасения, че болничният генератор може да спре всеки момент поради недостиг на гориво.

Болници в цяла Газа бяха разрушени или сериозно повредени по време на войната, която започна, когато водени от Хамас бойци нападнаха Израел, убивайки 1200 души и вземайки над 250 заложници според израелските данни.

Израел отговори с въздушна и наземна офанзива, която уби повече от 39 000 палестинци, според управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа и изравни голяма част от крайбрежната територия.

„Каква е грешката на това дете, че започва живота си при трудни и много лоши обстоятелства, лишено от най-необходимото за живот? пита Дакран.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"