Бедствено положениe в Община Павликени заради безводие

Бедствено положение за неопределено време на територията на селата Димча, Сломер и Лесичери обяви кметът на Павликени инж. Емануил Манолов в официалната си страница във Facebook. Решението беше взето на днешното заседание на Общинския щаб по проблемите с водоснабдяването, поради възникналите проблеми и недостига на питейна вода за населението в трите населени места, посочва кметът. 

Със своя заповед инж. Манолов нареди физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци да съдействат, съгласно разпоредбите на глава ІV от Закона за защита при бедствия и да предоставят помощ в съответствие с възможностите им. Компетентните държавни органи, институции и други структури да оказват пълно съдействие на Община Павликени и Общинския щаб за изпълнение на План за защита при бедствия. При необходимост да бъдат ангажирани допълнителни сили и средства за провеждане на неотложни аварийни дейности.

За ръководител на операциите по преодоляване на последствията от обявеното бедствено положение кметът определи главния експерт от Община Павликени Силвия Дечева. Кметовете и кметските наместници на засегнатите населени места, съгласувано със служители на ВиК „Йовковци“ – Велико Търново, трябва да определят водоизточник за обезпечаване нуждите на Регионалната служба "Пожарна безопасност и дащита на населението" – Павликени, както и за снабдяването на населението с вода за битови нужди и за нуждите на животновъдите. Те са длъжни да създадат организация за обезпечаване дейността по водоснабдяване на населението с резервни водоноски от земеделски кооперации и други, разполагащи с подобни съоръжения. Тяхното водоснабдяване трябва да се осъществява от източници, отговарящи на хигиенните норми, а върху цистерните да бъде поставено обозначение, че водата е предназначена само за битови нужди. Кметът/кметският наместник на засегнатото населено място има за задача да създаде организация за охраняване на местата, на които ще бъдат настанени водоноски и за изготвяне график на дежурствата на дежурните охранители за всички постове. При възникване на екстремна ситуация, свързана с водоснабдяването на територията на община Павликени, кметът на общината следва да бъде уведомяван незабавно от местния представител на ВиК „Йовковци“ – В. Търново, се посочва в заповедта на инж. Манолов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"