Без 21 животоспасяващи лекарства през 2018 г.

НЗОК ще получи отстъпки за медикаменти в размер на 160 млн. лв. догодина

Недостъпни за българските пациенти са на път да станат 21 животоспасяващи и животоподдържащи лекарства през 2018 г. За това предупреждава Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители у нас в позиция относно мораториума за нови медикаменти (молекули), който депутатите приеха с бюджета на НЗОК за догодина.

Поради заложената забрана широко прокламираното увеличение на средствата за здраве с 400 милиона лв. няма да доведе до подобряване на лекарственото лечение на българските пациенти, посочват фармапроизводителите. Сред новите терапии, до които пациентите няма да имат достъп, са и такива, които вече са препоръчани за заплащане на базата на оценка на здравните технологии и за които са сключени договори за отстъпки с изгодни за НЗОК условия. Недостъпни може да се окажат медикаменти за левкемии, метастази, различни видове тумори, белодробни болести, ревматоиден артрит, множествена склероза и др.

На фона на най-ниските цени на производител в Европейския съюз, през 2017 г. фармацевтичните компании предоставят на НЗОК компенсация на разходи за лекарства под формата на отстъпки на стойност 130 млн. лв. Общо за периода 2015, 2016 и 2017 г. отстъпките са в размер на 264 млн. лв. За 2018 г. НЗОК ще получи компенсация в размер на около 160 млн. лв. Тази значителна компенсация на разходите за лекарства се обезсмисля, ако не помага на българските пациенти да получат навременен достъп до нови терапии.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"